Σαρηγιάννης: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα αυτές τις δύο μέρες θα ανησυχήσουμε για την Αττική

Σαρηγιάννης: Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα αυτές τις δύο μέρες θα ανησυχήσουμε για την Αττική Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
0

Τον προβληματισμό του για την επιδημιολογική εικόνα της Αθήνας και της Αττικής εξέφρασε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Συγκεκριμένα, οι δύο τελευταίες ημέρες του 2020 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου στην Αθήνα και την Αττική, η πιθανότητα περισσότερων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη, αναμένεται να αποτελέσει αρχή ανησυχίας.

Ο καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του ΑΠΘ ανέφερε πως περιμένει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία επικεντρώνεται στον κεντρικό και το νότιο τομέα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στην Αθήνα και την Αττική θα είναι πολύ σημαντικός για την πορεία της νόσου στην περιοχή. Αν δεν υπάρξει μείωση αυτές τις δύο μέρες, θα αποτελέσει για εμάς αρχή ανησυχίας. Προσωπικά για την Αθήνα δε βλέπω μείωση και πιστεύω ότι θα πάει αυξητικά. Αυτό οφείλεται στην έντονη κινητικότητα για lockdown αυτής της περιόδου, αλλά και στον καιρό που θα σφίξει και θα μείνουμε περισσότερο μέσα», ανέφερε στην εφημερίδα ο καθηγητής του ΑΠΘ. 

Σημειώνεται πως με βάση το υπολογιστικό μοντέλο, παρατηρείται μία διαφοροποίηση προς το χειρότερο του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με εκείνα που είχαν προβλεφθεί και αν σήμερα και αύριο ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική είναι μεγαλύτερος εκείνων που ανακοινώθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου, το γεγονός θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη ότι το επιδημιολογικό φορτίο ακολουθεί ανησυχητική πορεία.


Σχετικά με την περιοχή της Θεσσαλονίκης, η επιδημία αποκλιμακώνεται κατά τις μαθηματικές προβλέψεις. Αναφορικά με το σύνολο της χώρας, υπάρχει μια διαφοροποίηση προς τα πάνω, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σε σχέση με αυτόν που υπολογίζονταν από τον κ. Σαρηγιάννη, ωστόσο, η απόκλιση δεν είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να μην συντρέχει προς το παρόν σημαντικός λόγος ανησυχίας.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης εμφανίζεται ανήσυχος και σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων. «Με ανησυχεί ότι συζητάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, χωρίς να βλέπουμε το τι θα γίνει μετά από αυτό. (...) Θεωρώ ότι θα είναι προβληματικό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλάνο που να το αναπροσαρμόζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις, διότι δεν πρόκειται να έχουμε ανοσία της αγέλης ή κάτι που να πλησιάζει σε αυτό πριν από τον Ιούνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από «Έθνος» 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα

Ελλάδα / Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Τι αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα

Από πότε ήξερε η τότε ΚΥΠ για την προετοιμασία του τουρκικού στρατού - Οι «τρομεροί» και «σκληροί» Έλληνες κομάντο - Η προπαρασκευή των αποβατικών δυνάμεων της Τουρκίας για την πολεμική αποστολή κατά Κύπρου - Η στάση Βρετανίας, ΕΣΣΔ - Οι συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
ΕΥΠ: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ελλάδα / ΕΥΠ: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τα απόρρητα δελτία αφορούν τις δραματικές εξελίξεις του Ιουλίου και Αυγούστου 1974 και συνιστούν ένα είδος «ημερολογίου» των γεγονότων, όπως καταγράφηκαν στη βάση των πληροφοριών της Υπηρεσίας
LIFO NEWSROOM
Γιατί ένας νέος να μείνει στον τόπο του;

Ελλάδα / Γιατί ένας νέος να μείνει στον τόπο του;

Τα κίνητρα, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές για τη νέα γενιά που ανοίγονται στους τομείς της απασχόλησης, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της πράσινης ανάπτυξης συζητήθηκαν σε δύο επιτυχημένα Υουth Summit, σε Αρκαδία και Κοζάνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ