Καλοκαίρι σημαίνει συναυλίες. Και δυστυχώς, οι συναυλίες σημαίνουν σκουπίδια μετά τη λήξη τους.
Άπειρα κουτάκια από μπύρες, αποτσίγαρα, χαρτάκια και πλαστικά. Αυτό είναι το αποτύπωμα που αφήνουν οι συναυλίες στους χώρους που τις γίνονται. Ίσως το φαινόμενο είναι ελληνικό, ίσως και όχι. Σίγουρα, όμως, τα σκουπίδια αποτελούν ένα φαινόμενο που δεν αμβλύνεται.
Οι θαμώνες συνηθίζουν να φεύγουν και να αφήνουν τα σκουπίδια τους στους χώρους όπου τους φιλοξενούσε με σεβασμό για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Υπάρχουν όμως και μερικοί που ενοχλούνται από αυτό. Και ευτυχώς είναι πολλοί. Τόσο πολλοί που έγιναν μια ομάδα με πολλούς εθελοντές να την πλαισιώνουν: Τη Save Your Hood.
«Η δράση της ομάδας Save Your Hood εμφανίστηκε ως ιδέα στην αρχή της πρώτης καραντίνας, κάπου στα Τουρκοβούνια. Η κατάσταση στην περιοχή, που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, και η αδιαφορία του κόσμου ήταν το κίνητρο για να οργανώσει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος την πρώτη εκστρατεία καθαρισμού της περιοχής. Η πρωτοβουλία του βρήκε ανέλπιστη ανταπόκριση, διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και μέσα από τα social media και σήμερα 92 δήμοι βοηθούν την προσπάθειά του, σε ολόκληρη την Ελλάδα» αναφέρει ρεπορτάζ του Γιώργου Ψωμιάδη στη LiFO για αυτή την ομάδα ήδη από το 2021.
Και τι έγινε σε αυτή την ομάδα; Ένα μέλος της έδειξε μέσω social media το πρόβλημα που δημιουργείται μετά τις συναυλίες με τον πιο άμεσο τρόπο. Στη σελίδα της στο Facebook αναρτήθηκαν φωτογραφίες μετά τη λήξη μιας εξ αυτών στις 3 Ιουλίου στο Θέατρο Γης. Οι εικόνες είναι αποκρουστικές. «Μόνο θλίψη» γράφει η ίδια.
«Και στα σπίτια σας έτσι τα παρατάτε, ποιος θα τα μαζέψει; θα μου πείτε ο Δήμος» γράφει ένας από τους δεκάδες χρήστες που σχολίασαν την εν λόγω κατάσταση μέσω Facebook.
Τέλος, ένας χρήστης δίνει την απάντηση για το αν το φαινόμενο είναι μόνο ελληνικό: «Μένω Δανία, που φαντάζομαι θεωρείται πιο πολιτισμένη, σε σύγκριση με την Ελλάδα. Τα σκηνικά που βλέπω μετά από φεστιβάλ είναι χειρότερα. Το θέμα είναι όμως ότι μετά υπάρχει ένας μηχανισμός από τους υπεύθυνους, είτε της συναυλίας /φεστιβάλ , είτε του δήμου όπου καθαρίζουν άμεσα ύστερα από την λήξη. Το ξέρω ότι ίσως ιδανικά θα έπρεπε ο καθένας να μαζεύει στη τσεπούλα/ τσάντα του ότι πετάει ,αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Στο συγκεκριμένο θέμα λοιπόν διαφωνώ σε σχόλια τύπου "Ελληναρες", "απολίτιστοι" , παιδεία κτλ γιατί εκ πείρας βλέπω και στις σκανδιναβικές χώρες αντίστοιχα ή και χειρότερα σκηνικά. Το ξαναλέω ότι καταλαβαίνω το ιδανικό , αλλά τουλάχιστον η λύση σε "πιο πολιτισμένες χώρες" (μέχρι και αν φτάσει όλος ο κόσμος το ιδανικό) είναι και πάλι να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα καθαρισμού άμεσα, ύστερα από τέτοια event».
Ενόψει καλοκαιριού, η Save your Hood συνεχίζει τη δράση της και φέτος το καλοκαίρι μαζεύοντας σκουπίδια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ελλάδας.