Τα πάνω κάτω και στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχει επιφέρει η οικονομική κρίση. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, έχουν ως αποτέλεσμα να επιλέγουν τροφές όπως το ρύζι, τα όσπρια και οι πατάτες για την καθημερινή τους διατροφή, ενώ κρέας και ψάρια αποτελούν πλέον είδος πολυτελείας για τους περισσότερους Έλληνες.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα "Διατροφή και Οικονομική Κρίση", που διενήργησαν η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ και το τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, πάνω από τα μισά νοικοκυριά (55,1%) έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών, ενώ βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος αποτελεί πλέον το κόστος.
Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί περισσότερο λόγω αυξημένης τιμής είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%), ενώ εκείνα που επιλέγουν συχνότερα για καθημερινή κατανάλωση οι Έλληνες είναι ρύζι/πατάτες (70,8%), όσπρια (70,8%), ψωμί (50,2%) και λαχανικά (46,9%). Επιπλέον το 93% του δείγματος δήλωσε ότι έχουν περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες).