Σεισμολόγοι: Λύσαμε το γρίφο του σεισμού στην Κεφαλονιά

Σεισμολόγοι: Λύσαμε το γρίφο του σεισμού στην Κεφαλονιά Facebook Twitter
4

Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ο ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει πώς εκτιμά  ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λύσαμε το γρίφο του σεισμού».

Όπως δηλώνει ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, «ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά».

Σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».


Κι άλλοι όμως σεισμολόγοι εκφράζουν πλέον την ίδια εκτίμηση, σημειώνοντας πάντως ότι  «πρέπει να περιμένουμε ως την Τετάρτη για να είμαστε βέβαιοι». 

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επίσης δήλωσε, πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός.


Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμου Παπαδόπουλου που τονίζει πάντως ότι οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα την Τετάρτη, αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
με συμπάθεια βλέπουμε τους σεισμολόγους, αφού είναι επιστήμονες-ερευνητές που το παλεύουν αλλά η ελάχιστη πρόοδος στην επιστήμη τους δυστυχώς δεν τους επιτρέπει να είναι χρήσιμοι...
@ Agathios TriantafullakisΤο μόνο που πραγματικά δεν είναι χρήσιμο για την επιστήμη της σεισμολογίας αλλά και γενικά για όλη την κοινωνία είναι το σχόλιο σου.Πρώτα ρίξε μία ματιά τι παίζει σε ελληνικό επίπεδο,που φυσικά συμβάλει και σε παγκόσμιο επίπεδο : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82_%CE%92%CE%91%CE%9DΜετά τσέκαρε και τι παίζει εδώ ,έτσι ενδεικτικά : http://en.wikipedia.org/wiki/EarthscopeΤο ότι σε αυτή τη χώρα η κοινή γνώμη ενημερώνεται από τα μέσα για την επιστήμη της σεισμολογίας 2-3 μέρες μετά από κάποιον σεισμό,δε σημαίνει οτί δεν υπάρχουν εξελίξεις σε αυτήν.Υ.Γ.Έγραψα 2-3 μέρες γιατί τη πρώτη και τη δεύτερη μέρα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το σεισμό σαν συμβαν,ε και τη τρίτη μερα,αν πουλάει ακόμα το θέμα,θα καλέσουν κάποιον ειδικό να μιλήσει περί του θέματος αλλά και γενικά για τη συγκεκριμένη επιστήμη.
οι ίδιοι οι σεισμολόγοι παραδέχονται ότι λόγο της δυσκολείας της φύσης του σεισμού, είναι δύσκολο να δούμε θεαματική πρόοοδο στο θέμα της πρόβλεψής τους... οπότε το δεικτικό σου ύφος, περισσότερο είναι θέμα αγένειας κ λιγότερο επιστημονικές κατάρτισης όπως πας να το παίξεις...