Ότι ήταν ο κύριος, ο σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που χτύπησε την Αττική στις 14:13 εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Ο κ. Τσελέντης είπε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.
Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός είπε ο κ. Τσελέντης επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.
Για σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας έκανε λόγο ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας στον ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τον κ.Καρακώστα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999.
Όπως τόνισε πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική ένταση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι ώρας αλλά και τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι σαφή, σε κάθε περίπτωση το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.
Για ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα, έκανε λόγο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.