Με προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τις εξελίξεις των σεισμών στη νότια Εύβοια, οι οποίοι έγιναν αισθητοί και στην Αττική.
Σεισμολόγοι αναφέρουν ότι η ενέργεια εκτονώνεται και η περιοχή αποφορτίζεται, ωστόσο, παρατηρούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς δεν είναι ακόμη βέβαιο αν τα 5 Ρίχτερ ήταν κύριος σεισμός.
Ο σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε: «Μέχρι στιγμής έχουμε παρατηρήσει δυο πράγματα. Η σεισμική ακολουθία έχει ένα συγκεκριμένο χώρο που έχει αναπτυχθεί και είναι περιορισμένος, δηλαδή δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίκεντρα εκτός αυτού του χώρου και αυτό είναι καλύτερο από το να είχαμε διασπορά επικέντρων. Επίσης έχει εκτονωθεί μεγάλη ενέργεια με όλους αυτούς τους σεισμούς τόσο με τους άνω των 4 Ρίχτερ αλλά και με τους πιο μικρούς σε μέγεθος».
«Αυτό μας δείχνει ότι η περιοχή αποφορτίζεται. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί. Πρέπει να δούμε την σεισμική ακολουθία πως θα εξελιχθεί. Έτσι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Αν η σεισμική ακολουθία φθίνει ως προς το πλήθος των σεισμών όχι ως προς το μέγεθος τότε θα μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται η σεισμική παράμετρος b, η οποία αποτυπώνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας είτε υψηλό είτε χαμηλό, ένδειξη του αν βρισκόμαστε σε προσεισμικό στάδιο ή σε κανονική εξέλιξη του φαινομένου.
Όταν η τιμή του b είναι 1 σημαίνει ότι η σεισμικότητα είναι συνήθης. Αν είναι κάτω αυτού δείχνει ότι ενδεχομένως έχουμε προσεισμικά μηνύματα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αυτή τη στιγμή η παράμετρος b βρίσκεται λίγο κάτω από τη μονάδα κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους έως 5 Ρίχτερ ή λίγο μεγαλύτερος.
Παπαδόπουλος: Τα δύο ενδεχόμενα για τον σεισμό
Τη σεισμική δραστηριότητα σχολίασε, σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν να έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε διευκολύνει τις εκτιμήσεις.
Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε, όχι εχθές, προχθές, στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα, μέχρι τώρα, από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κύριος σεισμός και αν το μπορεί να σημειωθεί σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους, ο κ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι το 5άρι ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να δούμε όλα τα στοιχεία», τόνισε.
Βίντεο: Η εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου
«Έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει λήξει, έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος και θα έχουμε μικρότερους σεισμούς, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελή γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο».