Σημαντική κατολίσθηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην περιοχή Κάστρο της Σκοπέλου με μια ολόκληρη πλαγιά να έχει κατρακυλήσει στη θάλασσα.
Το Κάστρο αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου.
Η κατολίσθηση αφορά τα σημεία από την Παναγίτσα του Πύργου ως τον Μύλο. Πρόκειται για δημοφιλή τουριστική διαδρομή καθώς εκεί εντοπίζονται σημαντικά μνημεία, όπως τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης μετά τη μεσαιωνική οχύρωση, αλλά και πέντε ιστορικές εκκλησίες με σπουδαίες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα τέμπλα.
Η περιοχή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Μετά την πρόσφατη κατολίσθηση, ένα κομμάτι του πεζόδρομου όπως και της μεταβυζαντινής εκκλησίας Άγιος Νικόλαος ο Απόκεντρος ή Φτωχός, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα ενώ ένα σπίτι κινδυνεύει να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Βόρειες Σποράδες το συμβάν αποδίδεται στη μακροχρόνια διάβρωση του εδάφους ενώ «οι μετακινήσεις βράχων έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα μνημεία, αλλά μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους κατοίκους της περιοχής».
Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρήστος Βασιλούδης δήλωσε στο Lifo.gr πως οι κατολισθήσεις έγιναν μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.
«Ο δήμος έχει προχωρήσει στον αποκλεισμό του δρόμου και η διέλευση απαγορεύεται», ανέφερε ο κ. Βασιλούδης προσθέτοντας πως η εκκλησία κινδυνεύει άμεσα αν επεκταθεί το φαινόμενο ενώ έχει ενημερωθεί και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.
Μελέτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Ο κ. Βασιλούδης ανέφερε πως ο ο Δήμος Σκοπέλου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία του Βόλου.
Το ειδικό κλιμάκιο αναμένεται στο νησί εντός των ημερών ώστε να πραγματοποιήσει την απαραίτητη αυτοψία. Μετά την εκπόνηση της μελέτης ο δήμος θα απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία για τη χρηματοδότηση του έργου.
Προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση για το κόστος των εργασιών ή τον χρόνο που θα χρειαστεί για την υλοποίησή τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή δοκιμάζεται από κατολισθήσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εκτεταμένες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στο σημείο της Παναγίτσας του Πύργου. Τη σχετική μελέτη είχε εκπονήσει το ΑΠΘ.
σχόλια