Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει δικαστική απόφαση για τρανς άνδρα

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών καταγγέλλει δικαστική απόφαση για τρανς άνδρα Facebook Twitter
EPA
0

Τη διαμαρτυρία του για απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Συγκεκριμένα το ΣΥΔ κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» στην οποία «δεν εφαρμόστηκε η κείμενη νομοθεσία που επιτάσσει προσαρμογή του επωνύμου των τρανς προσώπων σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, ενώ ιατρικοποιεί τις ταυτότητες των τρανς προσώπων». Σύμφωνα με το ΣΥΔ η υπόθεση αφορά δικαστικό αίτημα τρανς άνδρα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Το δικαστικό αίτημα, πέραν της μεταβολής της καταχώρισης του φύλου και του κυρίου ονόματος, αφορούσε και την προσαρμογή του επωνύμου του τρανς άνδρα σε επώνυμο που χρησιμοποιεί και με αυτό κοινωνικοποιείται, αλλά έγινε και κάτω από την αδήριτη ανάγκη του το νέο του επώνυμο να τον αποσυνδέσει από τραυματικές εμπειρίες διακρίσεων αλλά και ενδοοικογενειακής βίας που είχε βιώσει.

Η Ειρηνοδίκης, μολονότι έκανε δεκτή στο διατακτικό της απόφασης την μεταβολή της καταχώρισης του φύλου και του κυρίου ονόματος, απέρριψε την μεταβολή του επωνύμου του τρανς άνδρα. Πέραν αυτού, στην απόφαση αναφέρεται ότι: «[...] παρουσίασε συμπτώματα διεμφυλικής διαταραχής (θήλυ προς άρρεν), δηλαδή ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο η ίδια βιώνει το φύλο της δεν αντιστοιχούσε στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννηση[...]».

Το ΣΥΔ, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ιατρικό εγχειρίδιο σε καμία χώρα του κόσμου ή ταξινόμηση του ΠΟΥ υπό την ετικέτα «διεμφυλική διαταραχή» και ότι ο ΠΟΥ από το 2018 κατά την αναθεώρηση του διεθνούς ταξινομητικού καταλόγου ICD-11, αφαίρεσε την έως τότε υπάρχουσα ετικέτα της ονομαζόμενης «διαταραχής ταυτότητας φύλου». Παράλληλα καταγγέλλει πως η απόφαση «ταυτίζει με απαράδεκτο τρόπο την ταυτότητα φύλου, δηλαδή τον ατομικό και εσωτερικό τρόπο που ένα πρόσωπο βιώνει το φύλο του, με κάποια δήθεν «διαταραχή».  

Σύμφωνα με το ΣΥΔ παραβιάστηκε η ιδιωτικότητα του προσώπου αλλά και το Άρθρο 6 του Ν. 4491/2017 καθώς θα είναι φανερή η τρανς ταυτότητά του κατά τις συναλλαγές του. Παράλληλα το ΣΥΔ κάνει λόγο για προσβολή του τρανς προσώπου με την ιατρικοποίηση της ταυτότητάς του ενώ αναφέρει πως «δίχως να έχει υπόψη της κάποια – οποιαδήποτε διάγνωση φέρεται να "διαγιγνώσκει" μία δικαστής ως να είναι ψυχίατρος».

Το ΣΥΔ «θα υποστηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο την προσφυγή του τρανς άνδρα σε πειθαρχικά μέτρα κατά της Ειρηνοδίκη για την απαράδεκτη και προσβλητική για όλα τα τρανς πρόσωπα απόφαση, καθώς και για κακοδικία, όλα αυτά με ενδεχόμενο ρατσιστικό κίνητρο». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM