«Σώσε την άμμο»: Η πρωτοβουλία κατοίκων της Ζακύνθου κόντρα στη συρρίκνωση των παραλιών

«Σώσε την άμμο»: Η πρωτοβουλία κατοίκων της Ζακύνθου κόντρα στη συρρίκνωση των παραλιών Facebook Twitter
Η Κίνηση Άμμου ζητά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές την επιβολή των ισχυόντων νόμων που διέπουν την προστασία των παραλιών του κόλπου του Λαγανά.
0

Μια ομάδα κατοίκων της Ζακύνθου οργάνωσε τη λεγόμενη Κίνηση Άμμου για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των παραλιών στον κόλπο του Λαγανά.

Η άμμος και οι αμμοθίνες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στην Ζάκυνθο είναι το θέμα που απασχολεί την Κίνηση Άμμου, την καμπάνια πολιτών που συγκεντρώνει υπογραφές.

Η Κίνηση Άμμου ζητά από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές την επιβολή των ισχυόντων νόμων που διέπουν την προστασία των παραλιών του κόλπου του Λαγανά. Ο στόχος είναι τουλάχιστον 10.500 υπογραφές, που θα παρουσιαστούν στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Οι παραλίες και οι αμμόλοφοι αυτού του κόλπου φιλοξενούν πολλά είδη φυτών και ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι χελώνες, η αμμουδιά και τα Κρινάκια της Άμμου. Η εξάντληση της άμμου βλάπτει τα είδη αυτά και μειώνει τη φυσική ομορφιά του Λαγανά, την φυσική μας κληρονομιά που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, οι οποίοι έρχονται να απολαύσουν αυτές τις παραλίες που τώρα εξαφανίζονται. Προστατεύοντας τον φυσικό μας πλούτο θέτουμε το παράδειγμα και το είδος τουρισμού που αξίζει στον τόπο.

Η εξάντληση και η αναπλήρωση της άμμου είναι ένας ετήσιος κύκλος που κινείται από τον άνεμο και τα κύματα. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι βλάπτουν τους αμμόλοφους, η διαδικασία αναπλήρωσης μπορεί να διακοπεί, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της παραλίας και την απώλεια αμμόλοφων. Αυτό αφήνει τις παραλίες και τους αμμόλοφους ολοένα και πιο ευάλωτους σε ζημιές από θύελλες.

Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980 με την άφιξη του τουρισμού στη Ζάκυνθο, οι περισσότεροι αμμόλοφοι του κόλπου του Λαγανά έχουν ήδη καλυφθεί με κτίρια, γεγονός που εμποδίζει τη φυσική διακύμανση και την ανανέωση της άμμου. Η υπόλοιπη περιοχή των αμμόλοφων εξακολουθεί να καταστρέφεται.

Δραστηριότητες που υποβαθμίζουν τους αμμόλοφους περιλαμβάνουν:

Ισοπέδωση

Αφαίρεση άμμου για την κατασκευή κτιρίων

Καθαρισμός βλάστησης που συγκρατεί την άμμο

Αφαίρεση θαλάσσιων κελυφών και χόρτων Ποσειδωνίας

Μπορείτε να υπογράψετε εδώ όπως και σε πολλά κέντρα συνάντησης της Ζακύνθου:

avaaz.org/en/community_petitions/prothypoyrgos_elladas_kyriakos_mitsotakis_ypoyrgos_sos_sose_tin_ammo/

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM