Σπάνιο απολίθωμα από την Ανταρκτική στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους - Δωρεά Έλληνα της διασποράς

Σπάνιο απολίθωμα από την Ανταρκτική στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους - Δωρεά Έλληνα της διασποράς Facebook Twitter
0

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υποδέχθηκε την Τρίτη ένα νέο σημαντικό τμήμα απολιθωμένου δέντρου που προέρχεται από την Ανταρκτική, μια δωρεά από τον Γεώργιο Καζαντζή, ο οποίος  είναι από την Μυτιλήνη αλλά ζει και εργάζεται στην Αυστραλία.

  

«Πρόκειται για ένα σπάνιο τμήμα απολιθωμένου κορμού δέντρου το οποίο βρέθηκε στην Ανταρκτική, στην περιοχή Mt Brooke των Quartermain Mountains, στην Vicroria Land στο μεγάλο πλατό της Ανταρκτικής από τον Dr Howard Brady το 1979» λέει ο διευθυντής του Μουσείου του Μουσείου Νίκος Ζούρος.

Όπως είπε ο ίδιος, «το συγκεκριμένο εύρημα αποδεικνύει την ύπαρξη ενός πλούσιου δάσους στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του Περμίου, περίπου πριν 265 εκατομμύρια έτη και προσδιορίζει τις παλαιοκλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου. Παράλληλα η εύρεση του συγκεκριμένου απολιθώματος αποτελεί άλλη μια απόδειξη της μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών της γης και μας δίνει πληροφορίες για το παλαιοπεριβάλλον της εποχής. Η εύρεση του συγκεκριμένου απολιθώματος αποδεικνύει ότι η Ανταρκτική η οποία σήμερα καλύπτεται πλήρως από πάγους κατά τη διάρκεια του Περμίου βρισκόταν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος που επέτρεπε την ανάπτυξη ενός πλούσιου δάσους».

Το συγκεκριμένο εύρημα σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα εκτεθεί σύντομα σε ειδική προθήκη στο Μουσείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν από κοντά τη βλάστησης της Ανταρκτικής. Το εύρημα αυτό θα ενταχθεί στην εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών φυτικών απολιθωμάτων από όλο τον κόσμο και παρουσιάζει την εξέλιξη της ζωής στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών.

Το Μουσείο σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο εύρημα αποδεικνύει την ύπαρξη ενός πλούσιου δάσους στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του Περμίου, περίπου πριν 265 εκατομμύρια έτη και προσδιορίζει τις παλαιοκλιματικές συνθήκες της συγκεκριμένης περιόδου. Παράλληλα η εύρεση του συγκεκριμένου απολιθώματος αποτελεί άλλη μια απόδειξη της μετακίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών της γης και μας δίνει πληροφορίες για το παλαιοπεριβάλλον της εποχής. Η εύρεση του συγκεκριμένου απολιθώματος αποδεικνύει ότι η Ανταρκτική η οποία σήμερα καλύπτεται πλήρως από πάγους κατά τη διάρκεια του Περμίου βρισκόταν σε άλλο γεωγραφικό πλάτος που επέτρεπε την ανάπτυξη ενός πλούσιου δάσους».

Σπάνιο απολίθωμα από την Ανταρκτική στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους - Δωρεά Έλληνα της διασποράς Facebook Twitter

Το συγκεκριμένο εύρημα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα εκτεθεί σύντομα σε ειδική προθήκη στο Μουσείο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να γνωρίσουν από κοντά τη βλάστησης της Ανταρκτικής. Το εύρημα αυτό θα ενταχθεί στην εκθεσιακή ενότητα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση αντιπροσωπευτικών φυτικών απολιθωμάτων από όλο τον κόσμο και παρουσιάζει την εξέλιξη της ζωής στη γη, από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι την εμφάνιση των ανεπτυγμένων φυτών.

Τέλος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ευχαριστεί θερμά τον Γεώργιο Καζαντζή για τη δωρεά του απολιθώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM