Ο Χρήστος Σταϊκούρας παραπέμπει στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για επανεξέταση, την υπόθεση της αποζημίωσης για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου, ο οποίος σκοτώθηκε από «αδέσποτη» σφαίρα, το 2017.
Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την υπόθεση και επισημαίνει ότι παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια για να επανεξεταστεί, «σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια».
Οικογένεια: Αδυναμία της Πολιτείας
Ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε στην ΕΡΤ πως η υπόθεση έχει διανύσει μια σημαντική δικαστική διαδρομή. «Έχουμε ήδη στα χέρια μας από τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η οποία με ένα εξαιρετικό κατά περιεχόμενο σκεπτικό διαπιστώνει τις πλημμέλειες και τις ελλείψεις και την αδυναμία της Πολιτείας να παράσχει ασφαλή αστυνόμευση και προστασία στους κατοίκους της περιοχής και η δικαστική απόφαση συνδέει την τραγική απώλεια της παιδικής ζωής του μικρού Μάριου με τις ελλείψεις της Πολιτείας και ομοφώνως επιδικάζει καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια, στους γονείς του μικρού Μάριου».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην απόφαση αυτή το Δημόσιο έκανε έφεση. Προσδιορίστηκε για να εκδικαστεί στο διοικητικό Εφετείο. Στο μεσοδιάστημα από το Πρωτοβάθμιο στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο «αιτηθήκαμε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την έφεση, κατά ανάλογη εφαρμογή και συμπεριφορά της υπόθεσης στη Marfin. Βρήκαμε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από την πολιτική ηγεσία, με θετική εισήγηση εισήχθη η υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και εδώ η έκπληξη, ο αιφνιδιασμός: με οριακή πλειοψηφία, 6 – 5. το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την έφεση που έχει ασκήσει αφού η δημοσιονομική πολιτική της χώρας και τα οικονομικά πεπραγμένα δεν επιτρέπουν αυτή την αντιμετώπιση».
Στις 8 Ιουνίου 2017, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, ο 11χρονος Μάριος χτυπήθηκε στο κεφάλι από «αδέσποτη» σφαίρα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από λίγες ώρες. Ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ. Χθες, συζητήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η έφεση του Δημοσίου με την οποία ζητά να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση που επιδίκασε αποζημίωση ύψους 490.000 στην οικογένεια του άτυχου μαθητή.
Η οικογένεια του Μάριου είχε καταθέσει αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να παραιτηθεί το Δημόσιο από το δικαίωμα έφεσης και συγγενείς του Μάριου με τη σειρά τους να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε). Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με οριακή πλειοψηφία (6-5), απέρριψε το αίτημα.
«Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν, κατά τις σχετικές διατάξεις, του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22-06-2020 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση», αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά», επισημαίνεται ακόμη, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».
Κατά τον κ. Μαντά, «αυτό που δεν έπραξε το Ελληνικό δημόσιο, θα το πράξει η ελληνική Δικαιοσύνη».