Το ΣτΕ αποφάσισε: Νόμιμες οι μειώσεις μισθών, επανέρχεται όμως η Διαιτησία

Το ΣτΕ αποφάσισε: Νόμιμες οι μειώσεις μισθών, επανέρχεται όμως η Διαιτησία Facebook Twitter
4

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 22% και των νέων εργαζομένων κατά 32%, αντισυνταγματικό κρίθηκε πάντως το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ως προς τις μειώσεις, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα  στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Έτσι, οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν την διαιτησία.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 22, παράγραφος 2 του Συντάγματος) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (νόμοι 1876/1990 και 3899/2010) για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Πλέον δηλαδή, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται με πλάγιο τρόπο αφού με την απόφαση για τη διαιτησία που ξαναποκτά ρόλο, στην περίπτωση διαφωνίας με τους εργοδότες, τα συνδικάτα θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς  στο συγκεκριμένο όργανο προς επίλυση όλων των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και όρων (μισθοί, επιδόματα, άδειες, κ.λπ.). Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική τη ρύθμιση τόσο της Π.Υ.Σ. 6/2012, όσο και του νόμου 3899/2010 που περιόριζε τη διαιτησία αποκλειστικά μόνο στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου.


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.), Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Τράπεζας Αττικής και στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα), καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων από διάφορους χώρους.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Το ότι η δικαιοσύνη καλείται να παράγει πολιτική είναι τραγικό και λάθος. Το οτι οι δικαστικοί εφαρμόζουν τη νομοθεσία για παρτη τους, λειτουργοντας εξαιρετικα συντεχνιακα, και παράλληλα θάβουν όλους τους άλλους συνιστά ακραία κοινωνική πρόκληση. Οι 'δεδικασμενες' πλεον οικονομικές αξιώσεις τους θα προκαλέσουν αντίστοιχες μειώσεις σε ολους τους υπολοιπους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Και τα δυο παραπανω είναι δείγματα παρακμής και ύφεσης. Να δουμε ποιός θα μας προστατεύσει από τους (ελεεινους) προστάτες μας.
Δεν νομιζεις πως ειναι λιγο ακραια αυτα που λες; Αν καταλαβα καλα απο το αρθρο το ΣτΕ εκρινε ως νομιμες τις μειωσεις αποδοχων των εργαζονενων, ειναι οντως τοσο παραλογο; Δηλαδη σε μια χωρα οι μισθοι μονο αυξανονται; Δεν μειονονται ποτε;Εκτος αν εννοουσες κατι αλλο που δεν καταλαβα.
> Αν καταλαβα καλα απο το αρθρο το ΣτΕ εκρινε ως νομιμες τις μειωσεις αποδοχων των εργαζονενων, ειναι οντως τοσο παραλογο; - Το ότι την ίδια ακριβώς στιγμή που "το ΣτΕ εκρινε ως νομιμες τις μειωσεις αποδοχων των εργαζονενων, ειναι όντως τοσο παράλογο" έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που αφορούν πολυ πολυ πολυ συγκεκριμένες συντεχνίες μια εκ των οποίων είναι οι δικαστικοί συμβαίνει σε πολλές χώρες; Παραδείγματα υπάρχουν;> Δηλαδη σε μια χωρα οι μισθοι μονο αυξανονται; Δεν μειονονται ποτε; - Παράδειγμα χώρας υπάρχει;
Δεν νομιζεις πως ειναι λιγο ακραια αυτα που λες; Αν καταλαβα καλα απο το αρθρο το ΣτΕ εκρινε ως νομιμες τις μειωσεις αποδοχων των εργαζονενων, ειναι οντως τοσο παραλογο; Δηλαδη σε μια χωρα οι μισθοι μονο αυξανονται; Δεν μειονονται ποτε;Εκτος αν εννοουσες κατι αλλο που δεν καταλαβα.