Το ΣτΕ δικαιώνει τους Αθηναίους που θέλουν ανοιχτούς τους λόφους Φιλοπάππου, Πνύκα και Νυμφών

Το ΣτΕ δικαιώνει τους Αθηναίους που θέλουν ανοιχτούς τους λόφους Φιλοπάππου, Πνύκα και Νυμφών Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας δικαιώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που λήφθηκε το 2008 και προέβλεπε ότι θα κλείνουν το βράδυ οι τρεις λόφοι του κέντρου: του Φιλοπάππου, η Πνύκα και των Νυμφών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το 2008 το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Μιχ. Λιάπη, είχε αποφασίσει να κάνει δεκτή εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και να χαρακτηρίσει «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο» τους τρεις λόφους, κλείνοντάς τους τη νύχτα, όπως γίνεται με όλους τους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους. Η αντίδραση ωστόσο των κατοίκων των περιοχών αυτών ήταν τέτοια που η απόφαση ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωσή της.

Η διαδικασία όμως είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα. «Το 2001, επί υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, ξεκίνησε η διαδικασία για να χαρακτηριστούν οι τρεις λόφοι ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και να περιφραχθούν. Ολες οι υπηρεσίες, εκτός από τις αρχαιολογικές, γνωμοδότησαν αρνητικά. Με το που άρχισαν να τοποθετούνται οι περιφράξεις, η γειτονιά άρχισε να "βράζει"», εξηγεί στην Καθημερινή η Στέλλα Μαρκαντωνάτου, κάτοικος Κουκακίου. «Ο λόφος Φιλοπάππου είναι η μόνη διέξοδος για όποιον δεν θέλει να καθίσει σε καφετέρια, αλλά να περπατήσει και να αθληθεί, να βγάλει βόλτα τα παιδιά του ή τον σκύλο του. Είναι ένας χώρος εκπληκτικού φυσικού κάλλους, ιστορικής βαρύτητας και αρχιτεκτονικής ομορφιάς μέσα σε ένα περιβάλλον από μασίφ μπετόν. Ετσι αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, ανοίγοντας διόδους στις περιφράξεις». Το 2007, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού των τριών λόφων ως οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων.

Την περασμένη Πέμπτη, αρκετά χρόνια αργότερα, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση Μ. Λιάπη, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα του υπουργείου Πολιτισμού, ότι το κλείσιμο των χώρων τη νύχτα είναι μέσο αποτροπής βανδαλισμών ή πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα αρκετά τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπιστούν με μια αυστηρότερη φύλαξη του χώρου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το πιο σημαντικό είναι ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναγνώρισε τον διπλό ρόλο ορισμένων από τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου. «Ο χώρος αυτός εκτός από αρχαιολογικός έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο αιώνα, είναι δε διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτελεί αυτό τον ρόλο», αναφέρει η απόφαση.


«Από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει η πρόκληση βλάβης στα μνημεία, ούτε γίνεται επίκληση κινδύνου των μνημείων από την ανθρώπινη παρουσία τις βραδινές ώρες. Ο δε σκοπός του ν. 3028/02, δυνάμει του οποίου εκδόθηκε η απόφαση, είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή του», καταλήγει. «Ο Πικιώνης γκρέμισε όλες τις περιφράξεις για να δημιουργήσει έναν ενιαίο περίπατο», τονίζει η Σ. Μαρκαντωνάτου. «Η απόφαση του ΣτΕ δείχνει σεβασμό στην αντίληψή του».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM