«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων

«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων Facebook Twitter
4

Σε πόλη-πρότυπο για όλη την Ελλάδα στη φροντίδα που επιδεικνύουν κάτοικοι στα αδέσποτα αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, όπου χάρη στην ευαισθησία ιδιοκτητών επιχειρήσεων πολλοί σκύλοι βρίσκουν καταφύγιο σε μεγάλα καταστήματα του κέντρου.

«Θεωρώ ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα αδέσποτα, είναι το πιο φιλοζωικό και πολιτισμένο κομμάτι όχι μόνο της πόλης μας αλλά όλης της χώρας», αναφέρει η Εύη Καλαϊτζίδου, μέλος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ»

Είναι ενδεικτικό μάλιστα, ότι στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή, υπάρχουν πολλά καταστήματα και μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου αδέσποτα σκυλιά μπαίνουν μέσα για να κοιμηθούν, αναζητώντας τη ζέστη τον χειμώνα και τη δροσιά το καλοκαίρι.

Οι σκύλοι «προτιμούν» μάλιστα τα παχιά χαλιά που έχουν στις εισόδους πολλά μαγαζιά, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία για παροχή νερού και τροφής, ακόμη και σπιτάκια και κουβέρτες με τις οποίες οι φιλόζωοι τα σκεπάζουν τις κρύες νύχτες.

«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων Facebook Twitter
«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων Facebook Twitter

«Τα αδέσποτα ζώα του κέντρου έχουν καθημερινή σίτιση από φιλόζωους και άμεση ιατρική φροντίδα από τη Φιλοζωική μας οργάνωση», εξηγεί η κ. Καλαϊτζίδου, η οποία υπολογίζει σε 60 τα αδέσποτα σκυλιά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. «Στο δε κέντρο της πόλης, δεν έχει υπάρξει κρούσμα δηλητηρίασης αδέσποτου σκύλου τις τελευταίες δεκαετίες, όπως δεν υπάρχει και περιστατικό κακοποίησής τους», συμπληρώνει.

Η ίδια θεωρεί πρωταρχικό να στειρώνονται τα αδέσποτα, σημειώνοντας πως κινδυνεύουν «από το πολύ φαΐ, όχι από την κακοποίηση ούτε από δηλητηριάσεις!». «Τα "αρκούδια", όπως αποκαλώ τα συγκεκριμένα αδέσποτα σκυλιά, γιατί είναι όλα μεγαλόσωμα, πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά και τα γνωρίζουμε όλα ένα προς ένα», υπογραμμίζει η κ. Καλαϊτζίδου προσθέτοντας ότι είναι δύσκολη η αντίστοιχη καταγραφή για τις αδέσποτες γάτες, που ωστόσο, «απολαμβάνουν εξαιρετική φροντίδα στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα».

«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων Facebook Twitter

Σχετικά με τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης για τα αδέσποτα, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και μετά από απόφαση του δημάρχου, η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δύο μέλη της οποίας ορίζονται από τα φιλοζωικά σωματεία και τις ενώσεις που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στον δήμο ή στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.

«Είμαστε κατά της ίδρυσης δημοτικού κυνοκομείου, γιατί καταντούν φυλακές, προωθούμε την συνύπαρξη ανθρώπων και αδέσποτων και όχι τον εγκλεισμό τους», καταλήγει.

«Στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα πεθαίνουν από βαθιά γηρατειά»: Πρωτοφανής η φροντίδα των κατοίκων Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Συγνώμη που χαλάω το ειδύλλιο αλλά έχουν δει πολλά τα ματάκια μου και (δυστυχώς) έχω γίνει καχύποπτος. Μου φαίνεται πολύ παράξενο σε όλη την Ελλάδα να κυριαρχούν βασανισμοί και φόλες και στην Θεσσαλονίκη τα κυριαρχεί ένας παράδεισος. Εχουν άλλα γονίδια και άλλες νοοτροπίες εκεί; Με το που περνάνε τα σύνορα της πόλης αλλάζουν και μυαλά;Μήπως θα μπορούσε κάποιος ντόπιος να μας δώσει πληροφορίες 1ο χέρι;Ευχαριστώ.
Καλά, μας δουλεύει το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων; Θεσσαλονίκη έχω πάει πολλές φορές και ξέρω άτομα που μένουν εκεί. Δεν χρειάστηκε να μου πουν για την κακοποίηση των αδέσποτων, την έχω δει πολλάκις με τα ίδια μου τα μάτια. Άλλο το πέταξαν στην θάλασσα, άλλο κοκκαλιασμένο να ικετεύει για λίγο φαΐ στην στάση του λεωφορείου, άλλο χτυπημένο στο πόδι να προσπαθεί να σταθεί δίπλα σε άλλα αδέσποτα... Γενικά η κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για χώρα της Ευρώπης!
Εντάξει δε θέλει και πολλή σκέψη! Στις βορειότερες χώρες το "πρόβλημα" το λύνει ο ίδιος ο καιρός: οι χειμώνες κρατάνε περισσότερο & είναι πιο ζόρικοι με συνέπεια να επιβιώνουν λίγα αδέσποτα. Με μικρό αριθμό αδέσποτων ο έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός (και στη διαχείριση των αδέσποτων και στην "εμπορία" των δεσποζόμενων).Στα νότια (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες...και το πρόβλημα παραμένει.Επιπλέον πολλές χώρες (που δεν έχουν πρόβλημα αδέσποτων) έχουν υιοθετήσει ένα αυστηρότατο σύστημα διατήρησης κατοικιδίων που υποψιάζομαι στην Ελλάδα θα απέτρεπε με την πρώτη τους μισούς τουλάχιστον από τους νυν ιδιοκτήτες σκύλων.