«Μπορεί η Ελλάδα να έχει αντιμετωπίζει χρόνια λιτότητας-ακόμη και μετά το κούρεμα του χρέους της- όμως με μια βόλτα 20 λεπτών στο προάστιο της Κηφισιάς, δύσκολα θα αντιληφθεί κάποιος ότι υπάρχει πρόγραμμα περικοπών των δαπανών στη χώρα», γράφει ο Guardian σε εκτενές άρθρο του για το προάστιο που η κρίση δεν ακουμπά..
"Μία ομάδα της κοινωνίας δεν έχει πραγματικά πληγεί από την κρίση - οι πολύ πλούσιοι», λέει ο Θοδωρής Μπόσντας, διευθύνων σύμβουλος κτηματομεσιτικού υποκαταστήματος σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς. «Εδώ είναι το ελληνικό Τσέλσι» δηλώνει στην εφημερίδα.
Με αυτή τη βόλτα ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Rupert Neate μαθαίνει και την Εκάλη που μετρά το Γιώργο και τον Αντώνη στους κατοίκους της και που «έχει μια παρόμοια αίσθηση κανείς όταν την διασχίζει με αυτή του South Kensington, του Knightsbridge ή του Notting Hill. Μεταξύ άλλων και μοντέρνα καφέ που χρεώνουν 5€ για ένα καπουτσίνο».
Η βόλτα συνεχίζεται στις βιτρίνες που «όμοιες τους υπάρχουν
στο δυτικό Λονδίνο, στην Αριστερής Όχθη του Παρισιού και στο Μανχάταν. Louis Vuitton, Gucci, Prada και Bottega Veneta τσάντες, παπούτσια Μανόλο Blanik και μακιγιάζ Mac βρίσκει εδώ κανείς».
Και ενώ-σημειώνει ο Guardian- οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30% στην Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η δουλειά είναι ακόμα έντονη στα πολυτελή καταστήματα στην Κηφισιά, σύμφωνα με τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά. "Υπάρχει μια κρίση και μπορείτε να το νιώσετε, παντού ... Στην Κηφισιά τα πράγματα είναι καλύτερα γιατί οι άνθρωποι εδώ είναι πιο πλούσιοι," λέει η Μαρία Δούκα, εργαζόμενη στο κατάστημα Gucci. Λέει ακόμη ότι ορισμένοι πελάτες εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να αγοράσουν, αλλά η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι που τους «κρατά» από το να εκθειάζουν τον πλούτο τους: «Μερικές κυρίες λένε ότι φοβούνται να φορέσουν τσάντες πολυτελείας και γνωστά εμπορικά σήματα."
Η βόλτα συνεχίζεται και σε άλλους «ναούς» του Lifestyle στο πλούσιο προάστιο. Μια στάση στα Starbucks αποσπά την παραδοχή μιας νεαρής κόρης διευθυντικού στελέχους ότι τίποτα δεν άλλαξε «απλώς οι πλούσιοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πιο προσεκτικοί, φοράνε παντελόνια τζόκινγκ. Αλλά εδώ δεν έχουμε πληγεί καθόλου. Ούτε διαμαρτυρίες έχουμε, ούτε ταραχές, ούτε τίποτα. Μόνο απεργίες από τους εργαζόμενους στις μεταφορές».
Ένας μηχανικός πίνοντας καφέ και καπνίζοντας ένα πούρο έξω από το καινούριο μπαρ B-spoke, λέει ότι η Κηφισιά έχει ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από την κρίση που πλήττει την υπόλοιπη Ελλάδα, επειδή «οι περισσότεροι άνθρωποι από την περιοχή είναι πολύ πλούσιοι»..
Και μια σπουδάστρια στη βιολογία σημειώνει ότι η φοροαποφυγή των πλούσιων εισοδημάτων είναι το πρόβλημα. ". Οι άνθρωποι που έχουν τα χρήματα, είναι αυτοί που δεν πληρώνουν Αν δεν πληρώσω τους φόρους μου, θα πάω στη φυλακή», λέει. "Αν ήμουν πλούσιους θα είχα τον τρόπο να μην πληρώνω. Αυτή τη στιγμή είναι οι φτωχότεροι είναι αυτοί που πληρώνουν για τους πλούσιους, αυτό είναι το σκάνδαλο."
Όλο το άρθρο εδώ
σχόλια