Για τις 24 Φεβρουαρίου του 2017 προσδιορίστηκε η δίκη για την «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με την Siemens, η οποία το περασμένο καλοκαίρι οδηγήθηκε σε επ' αόριστον αναβολή, εξαιτίας της μη έγκαιρης μετάφρασης του ογκώδους παραπεμπτικού βουλεύματος για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βούλευμα έχει πλέον μεταφραστεί στη γερμανική και στη γαλλική γλώσσα, καθώς ξεπερνούν τους 15 οι Γερμανοί κατηγορούμενοι, ενώ στο εδώλιο καλείται και ένας Γάλλος, πρώην τραπεζικό στέλεχος. Έτσι, η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, με πολλές επιμέρους κατηγορίες δωροδοκίας να κινούνται σε χρόνους αντίστροφους για την παραγραφή τους
Για την επίμαχη δικογραφία, που θεωρείται και η πιο χαρακτηριστική στην μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς, υπό τον τίτλο Siemens για την χώρα, καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Η υπόθεση αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του, με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Ωστόσο, ο προσδιορισμός της ζημίας του Δημοσίου θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη, καθώς η πλευρά των κατηγορουμένων, πρώην στελεχών του Οργανισμού, αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς, όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.
Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού, Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κα, όπως και οι καταζητούμενοι, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας. Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.α. Οι ιδιώτες, χρηματιστές επιχειρηματίες κλπ, Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς κ.α. Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα δύο τραπεζικά στελέχη, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ