Στο εδώλιο πρώην επιθεωρητής του ΥΠΟΙΚ κατηγορούμενος ότι εκβίαζε και έπαιρνε «μίζες» από επιχειρηματίες

Στο εδώλιο πρώην επιθεωρητής του ΥΠΟΙΚ κατηγορούμενος ότι εκβίαζε και έπαιρνε «μίζες» από επιχειρηματίες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΙΑΟΥ
1

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται πρώην επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών, κατηγορούμενος ότι εκβίαζε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητούσε και έπαιρνε «μίζες» πολλών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να «κουρέψει» ή και να σβήσει βεβαιωμένα πρόστιμα.


Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο συνταξιούχος -πλέον- οικονομικός επιθεωρητής αντιμετωπίζει τις πράξεις της εκβίασης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα). Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου θα καθίσει και η σύζυγός του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.


Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, ο κατηγορούμενος από το 2001 έως το 2003, με την ιδιότητα του οικονομικού επιθεωρητή του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης, «εξανάγκαζε ελεγχόμενους επιχειρηματίες να του καταβάλουν χρηματικά ποσά με την απειλή βλάβης των επιχειρήσεών τους και ειδικότερα ότι θα επέβαλε σ' αυτούς υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που δήθεν είχαν τελέσει ή πρόστιμα που υπερέβαιναν αυτά που αντιστοιχούσαν σε φορολογικές παραβάσεις που πράγματι είχαν τελέσει».

Σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις επιχειρηματιών κατά το παραπάνω διάστημα ζήτησε και πήρε συνολικά 300.542,92 ευρώ για να σβήσει ή να μειώσει πρόστιμα, με την «ταρίφα» κατά περίπτωση να κυμαίνεται από 20.000 έως 150.000 ευρώ. Ο ίδιος φαίνεται ότι έκανε «κρούση» στους λογιστές των εκβιαζόμενων επιχειρήσεων, βολιδοσκοπώντας τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρηματιών.

Επιπλέον, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της γυναίκας του βρέθηκαν, κατόπιν ελέγχων, αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 508.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο έκανε δεκτή την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα προερχόμενα από τη δράση του χρήματα προέβη σε αγορές τεσσάρων ακινήτων (στο όνομα το δικό του και της συζύγου του) και Ι.Χ. αυτοκινήτων, επενδύοντας παράλληλα και στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από ελεγκτής των ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος υπηρέτησε ως επιθεωρητής σε διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως στις Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Ελλάδα / Ρούλα Πισπιρίγκου: «Λειτουργούσα μηχανικά, ήμουν χαμένη» – Η περιγραφή για τις τελευταίες στιγμές της Ίριδας

Στην απολογία της, η Πισπιρίγκου αναφέρθηκε και στη σχέση της με τον Μάνο Δασκαλάκη, δηλώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα παιδιά της
LIFO NEWSROOM
Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ελλάδα / Η ανάρτηση της κόρης της Σοφίας Βόσσου για τον Βασίλη Δημάκη: «Θα σ’ αγαπάω όσο αναπνέω»

Ο 47χρονος κρατούμενος, που είχε καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία, βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συγκρατούμενούς του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής
LIFO NEWSROOM
Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ελλάδα / Παπαζάχος για Σαντορίνη: «Γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο ενός ισχυρότερου σεισμού»

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να δείξουν υπομονή, καθώς το φαινόμενο δεν αναμένεται να εκτονωθεί άμεσα. «Δεν θα βγούμε τόσο γρήγορα από αυτή την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Ελλάδα / Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη - «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στα Ιωάννινα και 40 ημέρες μετά εντοπίστηκε νεκρός σχεδόν 800 μέτρα μακριά από τη Γαλακτοκομική Σχολή που φοιτούσε
LIFO NEWSROOM