Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+.
Ο πρωθυπουργός παρέλαβε την σχετική έκθεση της Επιτροπής, ευχαριστώντας τον Πρόεδρό της, Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα «δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της. Πρόσθεσε δε, ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το Σχέδιο «διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον κ. Σισιλιάνο».
Η έκθεση ακολουθεί «τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 - 2025» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Σισιλιάνος, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή «άπτονται της αρχής της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου».
«Προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψιν την κοινωνία του σήμερα αλλά συγχρόνως να προτείνουμε και ορισμένες τομές».
Η έκθεση αποτελεί οδικό χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, αξιοποιώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά, μεταξύ των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην στρατηγική της Επιτροπής είναι η υποβολή έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την ισότητα στην απασχόληση και τον βαθμό συμμόρφωσης των κρατών-μελών, όπως και η διασφάλιση της στήριξης της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης.
Παράλληλα, το 2021 θα παρουσιαστεί πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του καταλόγου των «εγκλημάτων της Ε.Ε.» (άρθρο 83 ΣΛΕΕ), ώστε αυτός να καλύπτει τα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους όταν στοχοποιούνται ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Σε ό,τι αφορά τον διεθνή ρόλο της Ε.Ε., προτάσσεται η διασφάλιση της στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας και του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας.
Από το σύνολο, όμως, των πρωτοβουλιών ξεχωρίζουν η διασφάλιση των δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ και η βελτίωση της νομικής προστασίας των οικογενειών «ουράνιο τόξο» σε καταστάσεις με διασυνοριακή διάσταση.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του 2009 για την ελεύθερη κυκλοφορία, με στόχο την αποτύπωση της πολυμορφίας (diversity) των σύγχρονων οικογενειών. Αναγνωρίζοντας ότι το ουσιαστικό οικογενειακό δίκαιο βρίσκεται στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών, η Επιτροπή θα εστιάσει σε διασυνοριακές υποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορούν να ασκήσουν ανεμπόδιστα τα δικαιώματα τους που απορρέουν από την ελεύθερη κυκλοφορία.
Ακόμη, η επιτροπή θα προωθήσει το 2022 μέσα από μία οριζόντια νομοθετική πρωτοβουλία την αμοιβαία αναγνώριση των οικογενειακών δεσμών στις χώρες της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της στρατηγικής «αν κάποιος είναι γονέας σε μία χώρα, είναι γονέας σε κάθε χώρα».
Ανεξάρτητα από την πρωτοβουλία της επιτροπής, εξετάζονται ήδη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποθέσεις με προσφεύγοντες ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στις οποίες ζητείται η αναγνώριση γονεϊκών δικαιωμάτων στη χώρα στην οποία διαμένουν. Επίσης, η Επιτροπή «θα διερευνήσει πιθανά την αμοιβαία αναγνώριση του νομικού καθεστώτος των ομόφυλων συζύγων και καταχωρισμένων συντρόφων σε καταστάσεις με διασυνοριακή διάσταση».»
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος.
Από την πλευρά της Επιτροπής, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής της Νομικής του Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς και τα μέλη της: Η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η Πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ», Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρόδρομος Πύρρος.