Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στους έντεκα.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου έως και χθες, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 107 κρούσματα.
Από τους 107 ασθενείς (30 τις τελευταίες επτά ημέρες), οι 88 παρουσίασαν προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενω 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (πυρετό).
Το εύρος των ηλικιών κυμαίνεται από 11 έως 94 ετών με τη μέση ηλικία των ασθενών να διαμορφώνεται στα 71 έτη, καθώς οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευάλωτοι από τους μεσήλικες.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου.
Ανησυχητική εξάπλωση
Φέτος, ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε τουλάχιστον 39 δήμους της χώρας μας, ενώ πέρυσι είχε εντοπιστεί σε μόλις δέκα.
Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας στη λίστα προστέθηκαν ακόμα έξι δήμοι, μεταξύ των οποίων αυτοί της Καλλιθέας, του Αιγάλεω και του Πειραιά.
Η περιοχή στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, όπως σημειώνει η Καθημερινή, παραμένει αυτή της Δυτικής Αττικής.
Σύμφωνα με τον χάρτη που συνέταξε η ειδική ομάδα εργασίας της επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροπικών κρουσμάτων του υπουργείου Υγείας οι δήμοι είναι οι εξής:
- από το Λεκανοπέδιο οι δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ηλιουπόλεως, 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, Καλλιθέας, Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ωρωπού, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Περάματος και Πειραιώς.
- από τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης οι δήμοι Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά
Κρούσματα έχουν επίσης δηλωθεί και στους δήμους Λουτρακίου, Χαλκίδας, Τανάγρας, Θηβαίων, Αλίαρτου, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Πέλλας, Σκύδρας, Παιονίας, Κομοτηνής, Κασσάνδρας και Μυλοποτάμου.
«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, που συμβουλεύει τους πολίτες να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική τους προστασία από τα κουνούπια.
Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία από τα μολυσμένα κουνούπια