Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter
0

Είτε πρόκειται για μία σκηνή στη σκιά ενός δέντρου, είτε για glamping (glamorous camping), το κάμπινγκ στην Ελλάδα φαίνεται να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο κοινό.

Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος διακοπών, που προσφέρει στους ανθρώπους της πόλης την επιστροφή στη φύση, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής εν μέσω οικονομικής κρίσης, λόγω χαμηλού κόστους.

Στο μεταξύ, τα οργανωμένα κάμπινγκ προσφέρουν ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες και παροχές, κάνοντας πιο εύκολη τη μετάβαση από ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο στη σκηνή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2017, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 300 κάμπινγκ, με 23.970 θέσεις, ενώ διαθέτουν συνολικά 1.147 οικίσκους.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως συντριπτική πλειοψηφία (220) ανήκει στην κατηγορία 2 αστέρων, ενώ μόλις ένα είναι 5 αστέρων.

Ανάλογα με αυτά που προσφέρει, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, αλλά και την εκάστοτε σεζόν, κάθε κάμπινγκ προσελκύει συγκεκριμένους ανθρώπους: φοιτητές, οικογένειες, παρέες κάθε ηλικίας.

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter
Το Camping Coralli στη Σέριφο.

Για παράδειγμα, το Camping Coralli στη Σέριφο, όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του Ανδρέας Κρινάς στο LIFO.gr, φιλοξενεί κυρίως οικογένειες έως τις αρχές Ιουλίου, στη συνέχεια κατά βάση φοιτητές και άτομα περίπου 18-25 ετών, μετά τις 20 Ιουλίου επισκέπτες κάθε ηλικίας, ενώ στο τέλος Αυγούστου το επιλέγουν συνήθως οι «κουρασμένοι» εργαζόμενοι.

Ο κ. Κρινάς τονίζει πως στο Coralli δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση των βασικών υπηρεσιών του κάμπινγκ και στο να διατηρείται πάντα καθαρή η παραλία Λιβαδάκια, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά. Ο ίδιος αναφέρει πως αν και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι υψηλές, φέτος περιμένουν περισσότερο κόσμο. 

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter
Το Simos Camping φημίζεται για την παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά του.

Μία καλή χρονιά, όπως ήταν και η περσινή, περιμένουν, εκτός απροόπτου, και στο διάσημο Simos Camping στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την υπεύθυνη του κάμπινγκ, Κωνσταντίνα Καρατζά.

Στο συγκεκριμένο κάμπινγκ, που φημίζεται για την παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά του, οι επισκέπτες μένουν κατά μέσο όρο για τρεις διανυκτερεύσεις.


Από Έλληνες, προσελκύει κυρίως νεανικό κοινό, αλλά και οικογένειες. «Εξαρτάται και από την περίοδο. Τον Αύγουστο, για παράδειγμα, έρχονται περισσότερο παρέες», εξηγεί η κ. Καρατζά. Παράλληλα, οι ξένοι τουρίστες είναι κυρίως οικογένειες που έρχονται με τα τροχόσπιτά τους.


Όλοι πάντως, δύσκολα μετακινούνται από τον χώρο του κάμπινγκ και την παραλία. «Βγαίνουν περίπου μία στις τρεις ημέρες», προσθέτει.

«Ο κόσμος έρχεται για να χαλαρώσει και η αλήθεια είναι πως Ελαφόνησος δεν είναι για ξέφρενη ζωή. Δηλαδή, ακόμα και οι παρέες που έρχονται γνωρίζονται και με άλλο κόσμο και διαμορφώνουν μεγαλύτερες παρέες, ενώ θα πάνε να καθίσουν και το βράδυ στην παραλία. Γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και είναι αυτό που τους κρατάει και έρχονται κάθε χρόνο, Έχουμε πολλούς σταθερούς πελάτες», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κόσμος επιλέγει το συγκεκριμένο κάμπινγκ για την παραλία αλλά και την οργάνωση. «Είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι, και σε κοινόχρηστες τουαλέτες, καθαριότητα, παροχές, κοινόχρηστες κουζίνες, ενοικιάσεις ποδηλάτων, έχουμε παιδική χαρά και barbeque. Το ένα κομμάτι είναι αυτό, και το άλλο είναι η παραλία: το πόσο όμορφη και μοναδική είναι, και το γεγονός ότι είμαστε ακριβώς πάνω της».


Η κ. Καρατζά παρατηρεί πως, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί επιλέγουν το κάμπινγκ επειδή είναι μια πιο οικονομική επιλογή για διακοπές. «Το βλέπουμε αυτό σε πολλούς φοιτητές, που έρχονται εδώ και έχουν βγάλει το budget τους από πριν. Αλλά το βλέπουμε και σε οικογένειες, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες και νοικιάζουν από εμάς τις σκηνές. Δεν πρόκειται δηλαδή για τον οργανωμένο κόσμο που κάνει συχνά κάμπινγκ».

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter
Το Camping Antiparos.

Το Camping Antiparos προσελκύει «ως επί το πλείστον νεολαία, αλλά και οικογένειες», αναφέρει ο Θεολόγος Καλάργυρος, ο οποίος εργάζεται στη reception, τονίζοντας πως «η Αντίπαρος ανεβαίνει ως τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια, και λόγω της κρίσης ανεβαίνουν και τα κάμπινγκ, γιατί είναι μια οικονομική λύση διακοπών».

Προσθέτει ότι πρόκειται για ένα «παρεΐστικο νησί» και το κάμπινγκ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας, μετατρέπεται σε «ένα μικρό χωριό».

Κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες μένουν στο κάμπινγκ περίπου 4-5 ημέρες, καθώς πλέον τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι πιο συχνά και επιλέγουν να δουν και άλλα νησιά.

Μία ακόμη αλλαγή που έχει παρατηρήσει ο κ. Καλάργυρος είναι πως σε αντίθεση με περίπου δύο δεκαετίες πριν, οι Έλληνες πελάτες ξεπερνούν πλέον τους ξένους τουρίστες. Ενώ, λοιπόν, μέχρι και τη δεκαετία του '90 ήταν μοιρασμένοι 50/50, τώρα οι Έλληνες αποτελούν περίπου το 70% των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, στα κάμπινγκ της Ελλάδας διέμειναν 131.354 Έλληνες και 224.022 ξένοι τουρίστες. Οι πρώτοι πραγματοποίησαν 728.060 διανυκτερεύσεις και οι δεύτεροι 835.774.

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter

Τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2014 έως και το 2016 δείχνουν σημαντική αύξηση στις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων τουριστών στα κάμπινγκ.

Το Κάμπινγκ Φοίνικες, στη Φοινικούντα Μεσσηνίας, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί «σε φουλ επίπεδα την υψηλή σεζόν, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ βλέπουμε μία διεύρυνση ως προς τον Ιούνιο», σημειώνει ο ιδιοκτήτης του χώρου, Παναγιώτης Κληρόπουλος.

«Περισσότερος κόσμος προτιμά τον Ιούνιο για τις διακοπές του, τα δύο τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter
Το Κάμπινγκ Φοίνικες, στη Φοινικούντα Μεσσηνίας.

Στο κάμπινγκ διαμένουν κυρίως οικογένειες (σε ποσοστό περίπου 60-70%), ενώ όπως τονίζει ο κ. Κληρόπουλος, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να περνούν τις μέρες τους μέσα στον οργανωμένο χώρο.

«Οι περισσότεροι μένουν αρκετά μέσα στο κάμπινγκ. Ακόμα και σε μία βδομάδα, βγαίνουν ελάχιστα έξω. Πολλοί είναι παλιοί πελάτες, που έχουν δει τις γύρω περιοχές, και προτιμούν να χαλαρώσουν εδώ, στο κάμπινγκ και στην παραλία», αναφέρει.

Στροφή στο κάμπινγκ για τους Έλληνες: Εναλλακτικές και οικονομικές διακοπές - Ποιοι και πόσοι τις επιλέγουν Facebook Twitter
Glamping στον Πολυχώρο NISI.

Όσοι χρειάζονται περισσότερες ανέσεις μέσα σε μία σκηνή, επιλέγουν το glamping. To NISI στις Ράχες Φθιώτιδας παρέχει ακριβώς αυτό, άνεση, πολυτέλεια, αλλά και επαφή με τη φύση, συνδυάζοντας τον κόσμο της διαμονής και τον κόσμο του πολυχώρου, όπως επισημαίνει ο Έλπις Χρυσοβέργης, υπεύθυνος διαμονής και εκδηλώσεων.

Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε μεγάλες σκηνές με κρεβάτι και μίνι σαλόνι, σε δεντρόσπιτο, σε ένα από τα δύο σπιτάκια με φυσική δόμηση (χτίστηκαν με την τεχνική cob), ή να στήσουν τη δική τους σκηνή.

To NISI έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας και ήδη φέτος οι κρατήσεις «είναι 3-4 φορές πάνω από ό,τι πέρυσι», σημειώνει ο κ. Χρυσοβέργης.

«Το προτιμάει ο κόσμος γιατί είναι κάτι καινούριο και καινοτόμο. Συνδυάζει τη διαμονή και την εκπαίδευση. Είναι ένας εκπαιδευτικός χώρος για τα παιδιά, για να έρχονται κοντά στη φύση, ενώ υπάρχουν πολλά εργαστήρια για κομποστοποίηση, ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές κ.α. για μικρούς και μεγάλους», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι επίσης γίνονται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και πολιτιστικές βραδιές, με live μουσική.

Οι επισκέπτες μένουν κατά μέσο όρο 4-5 βράδια και περνούν αρκετό χρόνο της ημέρας μέσα στον χώρο.

«Είναι ένας χώρος που τον προτιμούν πολύ οικογένειες, αλλά και ζευγάρια. Υπάρχει η τάση στον κόσμο να προτιμάει το κάμπινγκ, και το glamping, και να γυρνάμε σε επαφή με τη φύση. Όποια ημέρα και να έρθεις εδώ, θα βρεις κάτι να κάνεις», σημειώνει.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM