Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μητσοτάκη: Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μητσοτάκη: Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε Facebook Twitter
0

Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος παραδέχθηκε ανοικτά πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει κάνει έρευνες στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη Navtex. 

Ενώ το Oruc Reis πλέει εναλλάξ εντός και εκτός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπήρξε κατηγορηματικός πως το ερευνητικό σκάφος έχει εκτελέσει έρευνες. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Διακόπουλος περιέγραψε πως το ερευνητικό πλοίο κατέπλευσε συνοδεία «σχεδόν όλου του στόλου» της Τουρκίας, με μια πολύ μεγάλη κουστωδία, και έκτοτε εκτελεί το σχεδιάγραμμα ερευνών.

«Όταν έχει βγει όλος ο στόλος μιας χώρας που είναι κατ' επανάληψη παραβατική και λειτουργεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις και σε σχέση με τη χώρα μας, το ελληνικό Πολεμικό ναυτικό δεν μπορεί να αφήσει τον τουρκικό στόλο να είναι όλος έξω και εμείς να συνεχίζουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα, να κάνουμε μπάνια».

«Ναι έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του, των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, γιατί ακούγονται οι έρευνες αυτές και έχουμε τον τρόπο να ακούμε».

»Όταν εμείς το "σηκώσαμε" στα Μέσα ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό, σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά [...] μαρκάρει την περιοχή του».

«Από 'κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Μετά την έκταση που πήραν οι δηλώσεις του, ο κ. Διακόπουλος προέβη σε γραπτή, διευκρινιστική δήλωση:

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.


»Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

»Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Για την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» με το «Κεμάλ Ρέις»

Μιλώντας νωρίτερα στον σταθμό OPEN, ο κ. Διακόπουλος σχολίασε πως «όταν έχεις τόσα πολλά πλοία με τόσο στενή επιτήρηση τους ενός προς το άλλο [...] Εμείς κινούμαστε με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό αποφυγής συγκρούσεως, οι Τούρκοι αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν και σε αυτό πολύ ικανοί.»

«Ο φόβος τους - ότι βγήκε με όλο το στόλο - δείχνει ότι έχουν πραγματικό φόβο ότι η Ελλάδα με την αποτρεπτική της ισχύ κάτι θα τους κάνει. Είναι αδιανόητο ότι έχει βγει με όλο το στόλο, και δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Πήγε να αλλάξει θέση το ]Λήμνος», όχι να κινηθεί εναντίον κάποιου, είχε πάρει  εντολή να αλλάξει θέση. Ο άλλος παρεξήγησε τις κινήσεις, πήγε να του κόψει του δρόμο. Του κόπηκε η λαμαρίνα του τούρκικου, όχι ο δρόμος του Λήμνος».

Ερωτηθείς για τις κινήσεις της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Τουρκία προωθήσει γεωτρύπανο, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβικού συμφώνου, ο κ. Διακόπουλος απάντησε πως η κλιμάκωση δεν θα δικαιολογηθεί μόνο από το γεωτρύπανο. 

«Αν έρθει (σ.σ η Τουρκία) με γεωτρύπανο, θα είναι μία πολύ σοβαρή κλιμάκωση», παραδέχθηκε, προσθέτοντας ωστόσο πως από τη διαδικασία ερευνών μέχρι τη διαδικασία του γεωτρύπανου μεσολαβεί πάρα πολύς χρόνος καθώς πρέπει να γίνουν επαναληπτικές έρευνες, να ακολουθήσει διαδικασία αδειοδότησης και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρεία. «Κανονικά παίρνει χρόνια. Άρα αν έρθει κάποιος με ένα γεωτρύπανο, έχει έρθει μόνο για να κάνει σόου και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ