Συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

H ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από τη βουλγαρική εταιρεία BULGARTRANSGAZ EAD (BTG), διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας.

Μετά τις υπογραφές στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, λέγοντας πως οι δύο χώρες «γίνονται βασικοί κόμβοι και παίζουν πλέον κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της».  «Σήμερα, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση, με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη Facebook Twitter

Πλωτός σταθμός

 

H συμφωνία υπεγράφη από την Ιδρύτρια Μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade κ. Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bulgartransgaz κ. Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών.


Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης τον πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2022 με αρχές του 2023.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως παρά την πανδημία, το έργο ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση κάνοντας λόγο για ένα κρίκο ευρύτερης αλυσίδας: «Το αέριο θα φτάνει έτσι μέσω της Βουλγαρίας σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία. Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028».

Συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη Facebook Twitter

Κατά τον πρωθυπουργό, η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. «Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σχολίασε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει: «Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα».

Εκτίμησε πως η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι, εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί πως άλλαξαν οι «ροές του φυσικού αερίου».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ