Τα Μαθηματικά «αλλιώς»: Το Πυθαγόρειο Θεώρημα με χαρτόνια, μπουκάλια και καπάκια

Τα Μαθηματικά «αλλιώς»: Ο εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας τους στα σχολεία, με τη χρήση σπάνιων υλικών Facebook Twitter
0

Έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας των Μαθηματικών προτείνει η μαθηματικός του 1ου Γυμνασίου της Σκάλας Ωρωπού, Γεωργία Μαραγκού.

Παρουσιάζοντας στην ΕΡΤ την ήδη βραβευμένη σε έκθεση «Μαθηματικής Τέχνης» στη Στοκχόλμη, τρισδιάστατη μαθηματική κατασκευή, η ίδια εξήγησε το Πυθαγόρειο Θεώρημα με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, επιστρατεύοντας χαρτόνια, μπουκάλια, καπάκια, ντενεκεδάκια, και άλλα υλικά για την κατασκευή της.

«Στην πραγματικότητα οπτικοποιώ κάποιες μαθηματικές προτάσεις ή θεωρήματα με τη βοήθεια της τέχνης, δημιουργώντας κατασκευές με πλούτο από γεωμετρικές δομές και αισθητικό ενδιαφέρον. Τα παιδιά μπορούν έτσι πιο εύκολα να καταλάβουν και να εξηγήσουν τις προτάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πυθαγόρειο θεώρημα», εξηγεί η καθηγήτρια.

Τα Μαθηματικά «αλλιώς»: Ο εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας τους με χρήση διάφορων υλικών Facebook Twitter

«Σύμφωνα με το ρεύμα του ενορατισμού, τονίζεται πως η μόνη πηγή γνήσιας μαθηματικής σκέψης είναι η διαίσθηση η οποία προηγείται κάθε λογικής. Οι μαθητές πρέπει να διαπιστώνουν τις μαθηματικές αλήθειες πρώτα με κατασκευαστικές μεθόδους και στη συνέχεια να μαθαίνουν πώς να τις αποδεικνύουν. Θα διαπιστώσουν έτσι πως τα Μαθηματικά είναι μια άλλη γλώσσα, που αν ακούσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι όλα γύρω μας τη μιλάνε», λέει ακόμα η κ. Μαραγκού. Στο μεταξύ, βραβείο 100 χρόνων ιστορίας θα απονεμηθεί στην Γεωργία Μαραγκού στο Παρίσι, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Τα Μαθηματικά «αλλιώς»: Ο εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας τους με χρήση διάφορων υλικών Facebook Twitter

Πρόκειται για ένα βραβείο με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας που δίνεται σε όσους έχουν επιδείξει στον ύψιστο βαθμό και ποιότητα, επιτυχή πορεία στις Τέχνες-Επιστήμες-Γράμματα και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να αναγνωρίσει όλους τους ανθρώπους που, στη Γαλλία ή σε όλον τον κόσμο, έχουν διακριθεί από το έργο τους και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των Τεχνών, Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Χειροτεχνίας, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσω ποιοτικής εργασίας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM