Ένας άνδρας συνελήφθη για την τραγωδία που σημειώθηκε χθες στην Ρόδο, με δύο νεκρά παιδιά και ακόμη έναν ανήλικο τραυματία κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ στο νησί.
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ τα παιδιά έκαναν parasailing: φορώντας αλεξίπτωτα, πετούσαν με την βοήθεια θαλάσσιου σκάφους που κινείτο με ταχύτητα από κάτω, τραβώντας τους ιμάντες. Δύο από τα δύο παιδιά, ένας 13χρονος και μία 15χρονη έπεσαν σε βράχια και σκοτώθηκαν ακαριαία ενώ ένας ανήλικος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από την πτώση και μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου.
Αυτό δεν ήταν το πρώτο θανάσιμο δυστύχημα θαλάσσιου σπορ που συμβαίνει στη χώρα, ούτε το πρώτο στο οποίο σκοτώνονται παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Safe Water Sports.
Τι προβλέπει ο νόμος: Παρανομίες και στατιστικά
«Το θαλάσσιο αλεξίπτωτο επιτρέπεται για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών που γνωρίζουν κολύμβηση ενώ για τα παιδιά άνω των 14 ετών, επιτρέπεται μόνο με γονική συναίνεση» εξηγεί στο LiFO.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΜΚΟ Safe Water Sports Ελίζα Καραμπετιάν - Νικοτιάν. «Άρα για το παιδί που ήταν 13 ετών ήταν παράνομη» η συμμετοχή του, προσθέτει.
Με αφορμή το τριπλό δυστύχημα με δυο ανήλικους νεκρούς και έναν τραυματία, η κα Καραμπετιάν - Νικοτιάν επισημαίνει ότι στο parasailing απαγορεύεται η έλξη αλεξίπτωτων τριών ή περισσότερων θέσεων και το ανώτατο προβλεπόμενο όριο είναι δύο άτομα.
«Υπό κανονικές συνθήκες ο χειριστής είναι υπεύθυνος για την ασφαλή έλξη του αλεξίπτωτου και οφείλει να κάνει έλεγχο όλων των εξαρτημάτων, όπως να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν κόμποι ή κάποιο άλλο πρόβλημα στα σχοινιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άθλημα επιτρέπεται μόνο στις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, και μόνο αν η ένταση των ανέμων δεν ξεπερνά τα πέντε μποφόρ.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων που επικαλείται η Safe Water Sports, κάθε χρόνο η Ελλάδα μετρά κατά μέσο όρο 344 πνιγμού στις θάλασσές της. Από το 2017 έως και το 2019 καταγράφηκαν 14 θανάσιμα δυστυχήματα που συνδέονται με θαλάσσια σπορ και τέσσερα από τα θύματα ήταν ανήλικοι έως 17 ετών.
Η ΜΚΟ έχει δημιουργήσει την εφαρμογή SafeWaterSports όπου παρουσιάζεται αναλυτικά η νομοθεσία για κάθε ένα από τα Water Sports. Όπως λέει η κα Καραμπετιάν - Νικοτιάν, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν ένας επιχειρηματίας είναι ειλικρινής με τους πελάτες ή δίνει τις όποιες διαβεβαιώσεις «απλώς για να εισπράξει τα χρήματα».
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το τελευταίο δυστύχημα:
Θανάσιμος τραυματισμός δύο ανήλικων αλλοδαπών στη Ρόδο
Ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Λίνδου για ατύχημα που έλαβε χώρα κατά την διενέργεια θαλάσσιου αλεξιπτώτου στην περιοχή Πεύκων Λίνδου Ρόδου, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανήλικων, μίας 15χρονης και ενός 13χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 15χρονου, όλοι τους υπήκοοι Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Λίνδου ενημερώθηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο «ΓΚΙΝΑ» και από αλλοδαπό εργαζόμενο σε πόστο θαλάσσιων μέσων αναψυχής για πτώση θαλάσσιου αλεξίπτωτου στη θαλάσσια περιοχή Πεύκων Λίνδου με ύπαρξη τραυματιών.
Άμεσα στο σημείο έσπευσε περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , ενώ ενημερώθηκε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ. Οι ανωτέρω εντοπίστηκαν σε απόκρημνη βραχώδη παραλιακή περιοχή και ανασύρθηκαν από τον 51χρονο εκμισθωτή και χειριστή του Ε/Π -Ε/Γ σκάφους, το οποίο διενεργούσε την έλξη του θαλάσσιου αλεξιπτώτου.
Με την συνδρομή κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και διασωστών του ΕΚΑΒ, ο 15χρονος τραυματίας παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα και διεκομίσθη στο Γ.Ν. Ρόδου, ενώ οι σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας -νεκροτομής.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 51χρονος εκμισθωτής των θαλάσσιων μέσων αναψυχής για παράβαση του άρθρου 302 του Π.Κ. (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και του άρθρου 310 του Π.Κ. ( πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης).»