Τέλος η συλλογή απορριμμάτων όπως την ξέραμε: Έξι κάδοι σε κάθε γειτονιά για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών

Τέλος η συλλογή απορριμμάτων όπως την ξέραμε: Έξι κάδοι σε κάθε γειτονιά για τον διαχωρισμό των σκουπιδιών Facebook Twitter
Αλλαγές αναμένονται στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων - EUROKINISSI
7

Έως και έξι διαφορετικούς κάδους για την συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε χωματερές.

Η εξέλιξη αυτή μεταφέρει την ευθύνη σε κάθε νοικοκυριό που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι αλλαγές στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων ειδικά στην Αττική προκαλούν διαμάχες για το πού θα γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής καθώς κυριαρχεί το «κακό παράδειγμα» του ΧΥΤΑ Φυλής. Το ζητούμενο είναι να μην είναι απαραίτητοι τέτοιοι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών και την λύση σε αυτό δίνει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο και ένα πολύ μικρό κλάσμα καταλήγει στο χώμα.

Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης χωρίς όμως να έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή. Μια εικόνα έδωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN) και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα» που οργανώθηκε χθες 19/2/20 στο Περιστέρι από τοπικό μέσο ενημέρωσης (pitsounicity.gr).

«Ίσως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Άλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί», είπε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Ν.Χιωτάκης εννοώντας όχι μόνον την έλλειψη χώρου σε πεζοδρόμια και δρόμους αλλά και τις οργανωτικές δυσκολίες κάθε δήμου.

«Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία για να πηγαίνει μόνο το γυαλί, όχι σε κάθε δρόμο ή σε κάθε πλατεία. Άλλα σημεία για το πλαστικό κοκ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε διαχωρισμό μέσα στο σπίτι. Για τα οργανικά απόβλητα επίσης, δεν μπορεί να έχουμε καφέ κάδο σε κάθε σημείο της πόλης», πρόσθεσε ο κ.Χιωτάκης: «Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό «στην πηγή», μέσα στο σπίτι και μετά πηγαίνουμε στα σημεία που τοποθετούμε τα απορρίμματα, αυτά που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ θα είναι το 25% όσων πηγαίνουν σήμερα. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ.), μιλώντας για την ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει χωριστά ρεύματα συλλογής των σκουπιδιών.

Ο κ.Χιωτάκης μίλησε και για αλλαγές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων που έχει «ήδη μπει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε», αναφερόμενος στο παράδειγμα της πλαστικής σακούλας: «Έως πρότινος, παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, ήρθε η κοινοτική οδηγία και μετά η ελληνική νομοθεσία και είπε πως η σακούλα θα έχει περιβαλλοντικό τέλος. Αμέσως ο κόσμος άλλαξε, παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. Σταμάτησε αυτή η μεγάλη κατανάλωση γιατί χρειάστηκε να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα. Ήταν ένα αντικίνητρο στο να αλλάξουμε συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε πολλές. Οι πολλές συσκευασίες και κοστίζουν και έχουν περιβαλλοντικό κόστος. Μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα, όπως τις πατάτες στο σούπερ μάρκετ. Αυτό το κομμάτι της πρόληψης πρέπει να συνεχίσει και να γίνει συνήθεια σε όλους μας».

Με πληροφορίες από Έθνος

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM