ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τέταρτη δόση: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκοκατεσταλμένους

Εμβόλιο στο χέρι Facebook Twitter
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
0

«Πράσινο φως» έδωσε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους ανοσοκατεσταλμένους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην τέταρτη δόση προκειμένου να είναι πλήρως προστατευμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να λάβουν και την τέταρτη δόση του εμβολίου 3 με 6 μήνες μετά τον τρίτο εμβολιασμό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι ήδη ορισμένοι πολίτες έχουν λάβει μήνυμα μετά την τρίτη δόση ότι ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωθεί μετά την τέταρτη. Σχολιάζοντας το εάν θα υπάρξει επέκταση του εμβολιασμού, διευκρίνισε ότι η μόνη συζήτηση για τέταρτη δόση αφορά τους ανοσοκατασταλμένους.

Τέταρτη δόση: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA σε ανοσοκοκατεσταλμένους

Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «American Journal of Transplantation» αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα ενός mRNA εμβολίου έναντι της νοσηλείας λόγω νόσου COVID-19 είναι 77% για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σε σύγκριση με 90% για τους ανοσοεπαρκείς, και ποικίλλει σε διάφορες υποομάδες ασθενών. Τα στοιχεία της έρευνας συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι ανοσοκατεσταλμένοι σίγουρα επωφελούνται από τον εμβολιασμό, αλλά προστατεύονται λιγότερο σε σχέση με τους υγιείς από τη σοβαρή μορφή της νόσου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, οι ανοσοκατεσταλμένοι συνιστάται να λάβουν τρεις δόσεις εμβολίου και μία δόση ενίσχυσης και σε περίπτωση νόσησης να παρακολουθούνται στενά τόσο για την πιθανή επιδείνωση της νόσου, όσο και για την άμεση χορήγηση άλλων πιθανών θεραπειών (πχ μονοκλωνικά αντισώματα).

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2021 σε δεδομένα από 187 νοσοκομεία σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ, το 53% των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών (10564 από 20101 άτομα), και το 43% των ανοσοεπαρκών (29456 από 69116) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι αντίστοιχα, δηλαδή είχαν λάβει δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου (Pfizer ή Moderna) πάνω από 14 ημέρες πριν την μέρα εισαγωγής σε νοσοκομείο. Ανάμεσα στους ανοσοκατεσταλμένους το 41% είχε λάβει το εμβόλιο της εταιρείας Moderna και το 59% της Pfizer, και τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ανοσοεπαρκείς ήταν 42% και 58%. Η αποτελεσματικότητα φάνηκε να φτάνει το 90% στους υγιείς, ενώ το 77% στους ανοσοκατεσταλμένους αρρώστους.

Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 59% για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, έως 81% σε ασθενείς με ρευματολογικά ή φλεγμονώδη νοσήματα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna για τους ανοσοκατεσταλμένους ήταν στο 81% και της Pfizer στο 71%, ωστόσο τα πεδία αξιοπιστίας των δύο ποσοστών αλληλεπικαλύπτονταν. Η μειωμένη αποτελεσματικότητα αυτή για τους ανοσοκατεσταλμένους φάνηκε και στην περίοδο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του στελέχους δέλτα.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς πρέπει να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα ως μέτρο πρόληψης, είναι σημαντικό να είναι υποψήφιοι για θεραπείες που μειώνουν την πιθανότητα εξέλιξης σε σοβαρή νόσο όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, και  περισσότερες μελέτες προκειμένου να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις διάφορες υποομάδες ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ανά την υφήλιο είναι αναγκαίες. Είναι σημαντικό αυτοί οι ασθενείς να λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου, 3 με 6 μήνες μετά την τρίτη δόση, σύμφωνα και με πρόσφατες αποφάσεις στην Ελλάδα.

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM