Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ψάχνουν και για δεύτερη ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ψάχνουν και για δεύτερη ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας Facebook Twitter
0

Οι έρευνες για τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα συνεχίζονται, με τις αρχές να προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης. 

Την ώρα που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, οι ειδικοί φαίνεται να εξετάζουν μια άλλη πρόσθετη ουσία στην Τζωρτζίνα. Μιλώντας στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, η Χρυσάνθη Σαρδέλη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας, εξήγησε ότι γίνονται εξετάσεις και υπάρχει «τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή».

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε εάν επανεξετάζεται μια άλλη πρόσθετη ουσία στην Τζωρτζίνα, η κα Σαρδέλη απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή, αλλά όπως είχαμε πει, πολλές φορές τα ευρήματα που έχουμε μας δίνουν πάτημα και προχωρούμε σε μια δεύτερη και τρίτη ανάλυση και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να πάρει και περισσότερο χρόνο. Υπάρχει κάποια τέτοια αξιολόγηση, αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επίσημα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών».

Νωρίτερα, η κα Σαρδέλη είχε εξηγήσει ότι «ένα από τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί για επιληπτικές κρίσεις, γνωρίζουμε ότι αλληλοεπιδρά με την κεταμίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστική καταστολή και τελικά επιπλοκές όπως αυτή που είδαμε».

«Το παιδί αυτό, επίσης, είχε επιληπτικές κρίσεις άλλες, οι οποίες κατά περιόδους μπορεί να χρειάζονται έξτρα αγωγή, δεύτερο φάρμακο. Έπαιρνε αναλγητικά, σπασμολυτικά φάρμακα, αυτά συνήθως δεν αλληλοεπιδρούν, αλλά αυτό που κάνουν είναι τα παιδιά που είναι ευάλωτοι οργανισμοί όσον αφορά τα φάρμακα, δεν έχουμε τόσες πολλές πληροφορίες από κλινικές μελέτες πριν βγουν στην κυκλοφορία και πολλές φορές δεν γνωρίζουμε τις απολύτως ασφαλείς δοσολογίες και τα δοσολογικά σχήματα», τόνισε.

«Αλλά άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι όσα περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, ειδικά τα παιδιά, και εδώ μάλλον ήμασταν στο κομβικό νούμερο των 5 φαρμάκων και πάνω, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να έχουμε επιπλοκές είτε από συνέργειες, είτε από άλλους λόγους από την αγωγή που παίρνει ένα παιδάκι. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν βάσει των στοιχείων από το ιατρικό ιστορικό. Το μόνο φάρμακο που βρέθηκε, το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει γιατί δεν συνταγογραφήθηκε από τους θεράποντες ιατρούς σε κανένα από τα νοσοκομεία που βρέθηκε το παιδί είναι η κεταμίνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του ereportaz.gr και του Πέτρου Κουσουλού, στο σώμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν κι άλλες ουσίες. Συγκεκριμένα, από τον τοξικολογικό έλεγχο που έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών φαίνεται να έχει εντοπιστεί εκτός από την κεταμίνη και νορκεταμίνη (μεταβολίτης της κεταμίνης), καθώς και λιδοκαϊνη και πριλοκαϊνη.

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Υπάρχουν κοινά ευρήματα σε Μαλένα και Τζωρτζίνα

Στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη μίλησε και η προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Ελένη Ζαγγελίδιου, αναφορικά με τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών. «Τα παιδιά έφυγαν, αλλά έμειναν πίσω τους στοιχεία. Μείνανε στοιχεία από τα όργανα των παιδιών, ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν και βιολογικά δείγματα».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπάρχουν κοινά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στην Μαλένα και την Τζωρτζίνα, καθώς το εργαστήριο που ερεύνησε τον πρώτο θάνατο ερεύνησε και τον τρίτο θάνατο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM