Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο Novavax μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο- Τα κύρια χαρακτηριστικά του

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο Novavax μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο- Τα κύρια χαρακτηριστικά του Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Το εμβόλιο της Novavax θα βοηθήσει να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η κ. Θεοδωρίδου ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου που έρχεται στην Ελλάδα- το πέμπτο που ενέκρινε ο EMA- και επεσήμανε τις διαφορές του με τα άλλα σκευάσματα για τον κορωνοϊό. 

Η διαφορά, επεσήμανε, έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας. Όλα τα εμβόλια στοχεύουν στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού. Στα εμβόλια mRNA, όπως το Pfizer και το Moderna, δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων, εξήγησε. 

Στα εμβόλια με ιικό φορέα, όπως είναι το AstraZeneca και το Johnson & Johnson, χρησιμοποιείται ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, όπως ο αδενοϊός, που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενικό κώδικα στα κύτταρα που παράγουν την πρωτεΐνη ακίδα. 

Στο νέο εμβόλιο, έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο χορηγείται έτοιμη, δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός. «Η τεχνολογία είναι παλιά, της δεκαετίας του ‘80 και έχουν παραχθεί γνωστά εμβόλια με αυτή, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας και του κοκίτη», συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου. 

Το εμβόλιο αυτό είναι φτηνό, εύκολο στη μεταφορά και θα συμβάλει καθοριστικά στους εμβολιασμούς στις μη προνομιούχες χώρες, επεσήμανε. 

«Μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικό έργο σε δύο κατευθύνσεις: να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης σε μέρη μη προνομιούχα, όπου είναι χαμηλή ή και ανύπαρκτη», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου. 

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου 

Σε δύο κλινικές μελέτες για το εμβόλιο- με περίπου 45.000 άτομα- διαπιστώθηκε 90% και 89,7% αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε κάθε μία από αυτές, για τη μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. 

Το εμβόλιο χορηγείται για βασικό εμβολιασμό σε σχήμα δυο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών σε ηλικίες άνω των 18 ετών. Η παραγωγή αντισωμάτων συνήθως αρχίζει έπειτα από 14 ημέρες. 

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου έκανε αναφορά και στα ζητήματα σχετικά με το εμβόλιο της Novavax που είναι ακόμη υπό μελέτη. 

«Τα δεδομένα για τη χορήγησή του ως αναμνηστική δόση είναι εξαιρετικά περιορισμένα, αλλά από 1-2 μελέτες φαίνεται ότι παράγονται υψηλά αντισώματα», δήλωσε. 

Επίσης, περιορισμένα είναι τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι παραλλαγών του ιού, όπως και της δυνατότητας εφαρμογής μεικτού σχήματος, δηλαδή η εναλλαγή δύο σκευασμάτων διαφορετικής τεχνολογίας.  

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ως προς μετάδοση και τη διάρκεια της ανοσίας. Όσο για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, δήλωσε ότι είναι ήπιες και ανάλογες όλων των συμβατικών εμβολίων. 

Προβληματισμός για τα παιδιά κάτω των 5 ετών

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι για τις ηλικίες 5-17 ετών έχει εγκριθεί η τρίτη δόση μόνο για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής. 

«Η Επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για ενδεχόμενη επέκταση της τρίτης δόσης σε παιδιά που είναι σε αυξημένο κίνδυνο λόγω χρόνιων προβλημάτων ειδικών θεραπειών», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι έντονος ο προβληματισμός των ειδικών που συμβουλεύουν τον FDA αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 5 ετών

«Η ανοσοαπάντηση σε ηλικίες έως 5 ετών στις δύο δόσεις δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναζητείται τροποποίηση δοσολογίας του εμβολίου και χορήγηση τρίτης δόσης», επεσήμανε. 


 
«Οι εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι μόνο εάν υπάρξουν τα αποτελέσματα και είναι ικανοποιητικά από τη χορήγηση τριών δόσεων με καλή ανοσογονικότητα θα μπορέσουν να σκεφτούν την έγκριση για αυτή την ηλικιακή ομάδα», πρόσθεσε. 

Προστασία παιδιών μέσω των γονιών 

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρξει έμμεση προστασία των παιδιών, μέσω του εμβολιασμού των γονιών

Έκανε αναφορά σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, σε περισσότερα από 230.000 νοικοκυριά, στα οποία δεν είχε νοσήσει κανείς. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις λοιμώξεις σε δύο χρονικές περιόδους σε γονείς και παιδιά: το διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος του 2021, όταν στο Ισραήλ επικρατούσε η μετάλλαξη Άλφα και Ιούλιος- Σεπτέμβριος, που επικρατούσε η Δέλτα. 

Ο κίνδυνος μόλυνσης των παιδιών με ένα εμβολιασμένο γονέα μειωνόταν κατά 26% στην πρώτη περίοδο της μετάλλαξης Άλφα και 20% στην περίοδο της Δέλτα, όταν είχαν γίνει δύο δόσεις. Όταν είχαν γίνει τρεις δόσεις σε γονείς, ο κίνδυνος μειωνόταν 71,7% και 58,1% στις δύο περιόδους.  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM