Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα για τον εμβολιασμό έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αφενός σε ερωτήματα που απευθύνουν οι πιστοί και έχουν σχέση με τους εμβολιασμούς, αφετέρου υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχει, σε σχέση με τη νόσο Covid-19, η παχυσαρκία.
Σχετικά με την ηθική της χρήσης ορισμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού «μας τέθηκε το ερώτημα αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά της Covid, για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυϊκά κύτταρα που προέρχονται από κυήσεις που διεκόπησαν για ιατρικούς λόγους», σχολίασε η κα Θεοδωρίδου.
«Κανένα από τα εμβόλια Covid δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα», ξεκαθάρισε η κα Θεοδωρίδου εξηγώντας πως χρησιμοποιούνται εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές και όχι ιστοί, στον τρόπο παρασκευής των εμβολίων. «Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν από δεκαετίες, συγκεκριμένα το 1960, το 1973, το 1985. Και ήταν από τους ιστούς αυτούς τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν την βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί.»
Όπως είπε, οι ιοί δεν αναπτύσσονται μόνο σε κυτταροκαλλιέργειες και από την ανάπτυξή τους παράγονται τα εμβόλια με διάφορες μεθόδους. Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων και «επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για την χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές.»
Σχετικά με την ανησυχία ορισμένων ότι τα εμβόλια είναι δήθεν «πειραματικά», η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως τα εμβόλια, πριν αδειοδοτηθούν, έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί και για την ασφάλειά και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο. «Και μόνο με αυτά τα μεγέθη καταλαβαίνει κανείς πως ο όρος πειραματικό εμβόλιο δεν μπορεί να ισχύει.»
Για την τεκνοποίηση
«Ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός, ούτε κατά την διάρκεια της προσπάθειας τεκνοποίησης, ούτε σε οποιοδήποτε στάδιο κύησης ή θηλασμού. Αναμφισβήτητα ο πράος λόγος των λειτουργών της εκκλησίας συνυφασμένος και με το κήρυγμα της αγάπης που δέχονται οι πιστοί θα είναι περισσότερο πειστικός από τον στεγνό, στυφό καμιά φορά επιστημονικό λόγο», σχολίασε η κα Θεοδωρίδου.
Παχυσαρκία: Το υποκείμενο νόσημα των εφήβων
Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, η κα Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα. Από δημοσιευμένη μελέτη στις ΗΠΑ, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα. Το κατ' εξοχήν νόσημα σε ποσοτό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι ψηλό και στη χώρα μας, και ξεπερνά το 25%.
Η παχυσαρκία αναδείχτηκε ως ένας νέος, ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομείο και αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid-19. Το αυξημένο βάρος σώματος με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μία χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει την λειτουργία του ανοσιακού συστήματος.
Ο λιπώδης ιστός δεν είναι όπως παλιά θεωρείτο ένας ανενεργής ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν και τον μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα.
«Ίσως η επιδημία της Covid, η οποία θα γίνει παρελθόν χάρη στα εμβόλια, να υπογραμμίζει την ανάγκη να στραφούμε και προς άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά ιατρικά θέματα σε άλλη χρόνια επιδημία που είναι η παχυσαρκία και απειλεί την ποιότητα της ζωής μας και ξεκινά από την βρεφική ηλικία» πρόσθεσε.
Σημείωσε πως οι κορωνοϊοί προσβάλουν πολλούς διαφορετικούς ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο. Προσαρμόζονται εύκολα και μολύνουν με νέες μεταλλάξεις. Το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, την ώρα που διαθέτουμε αποτελεσματικά εμβόλια, τόνισε. «Ο κάθε ένας από εμάς ας πείσει άλλον έναν και έτσι η επιδημία αυτή που μας ταλαιπωρεί θα γίνει παρελθόν. Και το ευχόμαστε αυτό να γίνει σύντομα»