Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές καθώς η νέα κακοκαιρία που έρχεται από Δευτέρα αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τη Μαγνησία.
Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία Ντάνιελ μετέτρεψε εκτεταμένες εκτάσεις της Θεσσαλίας σε «λίμνη», αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς ανθρώπους, νεκρά ζώα και ανυπολόγιστες καταστροφές.
Ενόψει της νέας κακοκαιρίας, πολλά συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται για να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αφού το επίπεδο της κοίτης του ανέβηκε πάνω από ενάμιση μέτρο σε πολλές περιπτώσεις από τους χιλιάδες τόνους πέτρας που κατέβασε το ποτάμι από τις πλαγιές του Πηλίου και τους τεράστιους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν. Τα ορμητικά νερά προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες στην πόλη του Βόλου.
Τα συνεργεία εκσκαφής έχουν εκβαθύνει και πάλι μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα και έχουν δημιουργήσει ολόκληρα βουνά από πέτρες για να βελτιώσουν την κατάσταση εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και του χειμώνα, αφού η πλήρης αποκατάσταση της κοίτης απαιτεί μεγάλα και χρονοβόρα έργα.
Παράλληλα συνεργεία του δήμου Βόλου συνεχίζουν να πλένουν και να καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης που είχαν καλυφθεί από τη λάσπη . Επίσης πλένουν υπονόμους και καθαρίζουν το αποχετευτικό δίκτυο ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες από μία νέα πιθανή ισχυρή βροχόπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο Βόλος έχει και πάλι πόσιμο νερό, έπειτα από 18 ημέρες έλλειψης λόγω καταστροφής του δικτύου. Ωστόσο, ο Παγασητικός είναι επιβαρυμένος με φερτές ύλες που κάνουν απαγορευτική την κολύμβηση ή το πλησίασμα στις ακτές. Παράλληλα, και τα μολυσμένα νερά που από τον Πηνειό φτάνουν στη λίμνη Κάρλα και διοχετεύονται στον Παγασητικό κόλπο.
Στο μεταξύ, με αφορμή τη νέα κακοκαιρία που αναμένεται, λαμβάνονται σύμφωνα με το ΑΠΕ μέτρα και στη λίμνη Κάρλα. Συγκεκριμένα, εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού η λίμνη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά της.
Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο
Τόσο στο ανατολικό όσο και το νότιο παραμένουν κατεστραμμένοι δρόμοι, γέφυρες, σπίτια και περιουσίες. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στη Μαγνησία κατά την κακοκαιρία Ντάνιελ σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.
Η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε τη συγκομιδή των καρπών από τους αγρότες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, στο Πήλιο σοδειές εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν στα δέντρα. Μετά τα μήλα μια ακόμη παραγωγή που κινδυνεύει να «πνιγεί» λόγω της πλημμύρας είναι και τα κάστανα.
«Προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου να αποκατασταθούν οι δρόμοι αλλά είναι τελείως κατεστραμμένοι, ξεκινάμε από το μηδέν», δήλωσε ο πρόεδρος Κισσού, Γιάννης Παπαγεωργίου.
Στο μεταξύ, κάτοικοι της περιοχής Άη Γιάννης μετά από τρεις εβδομάδες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες από πλημμυροπαθείς που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πάρει ακόμη αποζημίωση.
Επί του παρόντος, το χωριό Πουρί παραμένει το τελευταίο του Πηλίου που είναι αποκομμένο. Ωστόσο, τεράστια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι δρόμοι που οδηγούν και σε Άη Γιάννη, Άγιο Δημήτριο, Ανήλιο, Κισσό και Τσαγκαράδα.