Έφτασε, όπως φαίνεται, η ώρα της σωτηρίας για το μικρότερο σε μέγεθος διατηρητέο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα …αιωνόβιο οκταγωνικό ξύλινο περίπτερο, με πυραμιδοειδή τετράριχτη στέγη από τσίγκο, που βρίσκεται λίγο πριν το νέο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στο πεζοδρόμιο δίπλα στο κτίριο των προσκόπων, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Αυτό το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς περίπτερο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, όπως και το κτίριο των προσκόπων, με υπουργική απόφαση του 1985, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 1986 (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3342/56020/17-12-1985 – ΦΕΚ 164/Β/10-4-1986).
Μπορεί να έφερε τον τίτλο του «διατηρητέου» όμως το μόνο προνόμιο που απολάμβανε εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία ήταν η εγκατάλειψη και η φθορά στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα τελευταία μάλιστα, το περίπτερο έγινε στέγη για κάποιον άστεγο της πόλης...
Σχετικά με το έτος κατασκευής και τοποθέτησής του στο χώρο, υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες. Κάποιοι αναφέρουν ότι έχει τοποθετηθεί εκεί πριν από 100 χρόνια (το 1917) ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για ακόμη παλαιότερα (1880-1890).
Η ύπαρξή του πάντως είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης κατά τον τελευταίο αιώνα και σίγουρα με την ιστορία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς η θέση όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, ήταν το 1926 το σημείο εισόδου για την πρώτη ΔΕΘ που οργανώθηκε στην πόλη από τον Νικόλαο Γερμανό. Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος που καταλάμβανε τότε η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν ο σημερινός χώρος του Πεδίου του Άρεως (το πάρκο απέναντι από το Γ΄Σώμα Στρατού). Ήταν μια καλή εποχή για το περίπτερο, καθώς εξυπηρετούσε τους χιλιάδες επισκέπτες της ΔΕΘ, μέχρι και τη μεταφορά της (το 1940) στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα.
«Δεν υπάρχει ούτε ιδιοκτήτης, ούτε ενοικιαστής του περιπτέρου. Αναλάβαμε εμείς να το φέρουμε σε έναν λογαριασμό γιατί έγινε εστία μόλυνσης» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παπάς. Όπως εξήγησε "θα το ανακατασκευάσουμε πλήρως και στη συνέχεια θα δούμε τι θα το κάνουμε". Πιθανότατα θα γίνει περίπτερο για πληροφορίες (info- kiosk) για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.