Συνεχιζόμενες είναι οι αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη και όπως καταγγέλλεται έφτασε στο σημείο ακόμη και να αποκρύψει θανάτους παιδιών, ενώ αναφορές γίνονται επίσης για κακοποιητικές συμπεριφορές, βασανισμούς και ελλείψεις σε προσωπικό.
Η Ολυμπία Κόρδα, Πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί... Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί επειδή ο περιθαλπομενος έπαιζε με το..., το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».
Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».
Όπως σημείωσε σε σημερινή παρέμβασή της στο OPEN η κα Κόρδα την απείλησαν μάλιστα να προσέξει γιατί το παιδί της δεν θα περνάει καλά! Στην ίδια εκπομπή μίλησε και μια ακόμη μητέρα, η κα Ευαγγελία Νούνη η οποία υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλα πολλά που δεν μαθαίνονται. Είπε πως ο Πάρης είχε κι αυτός συνοδό μέσα στο ίδρυμα αλλά μετά τον Covid-19 απαγορεύτηκαν όλα. «Ξέρω ότι δίπλα στο γιο μου πέθαναν άλλα τρία παιδιά» τόνισε.
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις αρχές. Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας σχετικά με τα περί βασανισμού, ενώ διαπιστώθηκαν και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής. Η διοίκηση του ιδρύματος έχει πλέον παραιτηθεί.