Τι αλλάζει στα σχολεία με τον Νέο Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας

Τι αλλάζει στα σχολεία με τον Νέο Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας Facebook Twitter
0

Αλλαγές στα σχολεία φέρνει η εφαρμογή του Νέου Σχολικού Κανονισμού Λειτουργίας για τη συμπεριφορά των μαθητών, τις απουσίες, τα παραπτώματα, τις ποινές και την ενημέρωση των γονέων.

Ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας εμπεριέχει ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης μιας σειράς ζητημάτων, όπως είναι οι απουσίες των μαθητών, πόσες, πότε και αν δικαιολογούνται, η χρήση κινητών τηλεφώνων, η παρενόχληση της λειτουργίας του σχολείου, αλλά και πώς θα αντιμετωπίζονται ζημιές και βανδαλισμοί.

Ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας και η εφαρμογή e-parents για τις απουσίες

Ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα που αλλάζει ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας στα σχολεία είναι το θέμα των απουσιών, στο οποίο παρατηρείται όξυνση το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί την ψηφιακή εφαρμογή e-parents, η οποία θα διατίθεται στους γονείς ώστε να μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωσημ την πορεία του μαθητή, τις απουσίες κ.ά. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myschool. Στο εξής θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς, εκτός ρητών εξαιρέσεων, όπως μπορεί να είναι ιατρικοί λόγοι. Επιπλέον, οι 114 απουσίες που «δικαιούται» κάθε μαθητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν θα μπορούν να είναι αδικαιολόγητες. Έως δύο ημέρες απουσίας, θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, όμως για περισσότερες θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Τι προβλέπει ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας για τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές

Όσον αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός σχολικού περιβάλλοντος, ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας προβλέπει πως στην περίπτωση που μαθητής/τρια, έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές/τριες του/της, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού επιλαμβάνεται ο Διευθυντής. Μετά από δική του κρίση όμως, ενδέχεται να χρειάζεται να επιλαμβάνεται ο Σύλλογος Διδασκόντων με την ποινή της αποβολής, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Τι αλλάζει για την ποινή της αποβολής με τον Νέο Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας

Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων, άλλωστε, εφαρμόζεται ο νόμος για τα ποινικά παραπτώματα, ενώ αυστηροποιούνται τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία (πχ επίπληξη, αποβολή, αποκλεισμός από δράσεις που διοργανώνει το σχολείο, αλλαγή τμήματος κλπ).

Στο εξής, επανέρχεται στα σχολεία η ποινή της πενθήμερης αποβολής, η οποία μπορεί να επιβληθεί από τον σύλλογο διδασκόντων για περιστατικά αποτύπωσης περιστατικού σχολικής βίας. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί καταγραφή με κινητό τηλέφωνο που αφορά σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τον/την υπαίτιο/α. 

Επιπλέον, ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να προχωρά πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος, ενώ θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Τι ισχύει για τις ηθελημένες φθορές και τους βανδαλισμούς

Με βάση τον Νέο Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας στην περίπτωση που κάποιος μαθητής προκαλέσει φθορές ή ηθελημένο βανδαλισμό, το κόστος θα βεβαιώνεται στην οικογένειά του, καθώς οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

«Η ανοχή, η αποσιώπηση ή η ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών σχολικού εκφοβισμού τραυματίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα των επιθέσεων αυτών και δεν δίνει την δυνατότητα στους δράστες να καταλάβουν την βαρύτητα των πράξεών τους», επισήμανε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός του σχολείου, σημείωσε ότι «η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying».

Ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργίας αφορά στη ζωή εντός της σχολικής κοινότητας και ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων ώστε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης όσων συμβαίνουν εκεί, γνωστός εκ των προτέρων σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, ο Νέος Σχολικός Κανονισμός Λειτουργείας θα κοινοποιηθεί σε όλους τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν ενυπόγραφα πως έχουν ενημερωθεί. O Σχολικός Κανονισμός εφαρμόζεται εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις τις οποίες διοργανώνει το σχολείο.

Τι προβλέπει η εκστρατεία κατά του Bullying

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ανηλίκων, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα κατά τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα, το οποίο, ξεκινώντας από το σχολείο, πρέπει να αντιμετωπιστεί ολιστικά. Η συγκεκριμένη εκστρατεία κοιτάζει το πρόβλημα κατάματα και στοχεύει στην ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας.

Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr η οποία ξεκινά να λειτουργεί από σήμερα και περιλαμβάνει ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σύστημα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και μελών ομάδων δράσης, σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με επώνυμες αναφορές, σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού, σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές και σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Τι αλλάζει στα σχολεία με τον Νέο Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας Facebook Twitter

Ήδη, έχει συσταθεί επιτροπή για την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμορφώνεται ένα κοινό πρωτόκολλο αντιμετώπισης ακραίας παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων.

Έπειτα από την καταγραφή επιλαμβάνονται τα σχολεία. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά πρωτόκολλα πρόληψης και χειρισμού περιστατικών που εκπονούνται από την Ειδική επταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, ομάδα Άμεσης Υποστήριξης των ομάδων δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των αποδεκτών αναφορών σε σοβαρά περιστατικά ενδοσχολικής βίας συμβουλευτικά,  θα καθοδηγεί τις αρμόδιες υπηρεσίες στην διαχείριση ενός περιστατικού ιδιαίτερης βαρύτητας και κοινωνικής - παιδαγωγικής έντασης. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών στα σχολεία, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση της έρευνας για την αποτύπωση της κατάστασης, η ανάπτυξη του ενημερωτικού υλικού και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και στελεχών εκπαίδευσης. Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση 684 Συμβούλων Εκπαίδευσης. Παράλληλα έχουν ήδη συσταθεί τετραμελείς ομάδες δράσης στις 116 Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με συμμετοχή Συμβούλων Εκπαίδευσης, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, ενώ σε κάθε σχολείο ο Διευθυντής κι ένας Εκπαιδευτικός έχουν επιλεγεί για την υποδοχή των αναφορών. Από τον Σεπτέμβριο στόχος είναι η επιμόρφωση όλων αυτών των Υπεύθυνων Αποδεκτών των επώνυμων Αναφορών.

Επιπλέον, εισάγονται προγράμματα δράσεων Ενεργού Πολίτη, αλλά και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής, από το νηπιαγωγείο μέχρι την Α’ Λυκείου.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM