Τι λένε οι επιστήμονες για το νέο σεισμό

Τι λένε οι επιστήμονες για το νέο σεισμό Facebook Twitter
6

Διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των σεισμολόγων προκύπτουν από τις δηλώσεις τους μετά και το νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά.

«Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής που βρίσκεται στην Κεφαλονιά έκανε λόγο για  ισχυρότατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν.  «Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε.

«Η πολιτεία πρέπει να αρχίσει ξανά τους ελέγχους στα δημόσια κτίρια, στις κατοικίες και να ενισχύει την αρωγή στους κατοίκους δηλώνει επίσης στο ΑΜΠΕ  ο καθηγητής και κάνει λόγο για  νέα δόνηση που προκλήθηκε «από ένα καινούργιο ρήγμα, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και διεγέρθηκε από τον προηγούμενο σεισμό».

«'Εχουμε να κάνουμε με μια καινούρια διαδικασία που θα ξαναφέρει το θέμα των ελέγχων στα κτίρια από την αρχή αλλά και της ενημέρωσης του κόσμου. Η περιοχή έχει μια σεισμική ιστορία, έτσι ώστε να επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα και να έχουμε μια διαρκή σεισμική δραστηριότητα με μεγάλα μεγέθη, τα οποία εκτονώνουν σταδιακά την σεισμική ενέργεια» εκτιμά ο κ.Λέκκας. Προσθέτει ότι κατά τη γνώμη του ο νέος σεισμός, δεν έχει σχέση με το ρήγμα που είχε προκαλέσει τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

 «Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.


Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή» εξήγησε.

«Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει πολύ. Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής έκανε λόγο για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας», σε σχέση με τον προηγούμενο σεισμό.

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
βαση του ελληνικου συνταγματος για σεισμους ανω τον 6 ριχτερ η πολιτεια θα πρεπει δωσει αποζημειωσεις στους κατοικους . Ολα τα ξενα μμε λενε οτι ο σεισμος ηταν 6,1 και εδω επιμενουν στο 5,7 .Και τωρα ποιος θα βοηθησει αυτους τους ανθρωπους να σταθουν ξανα στα ποδια τους οταν η ιδια η πολιτεια με ψευτικες εκτιμησεις τους αφηνει στην μοιρα τους.
Αυτό είναι ενας αστικός μύθος, που ειπώθηκε πρώτη φορά το 1999 στον σειμό της Αθήνας, που ήταν 5,9. Καλό είναι να μη τον αναπαράγουμε έτσι άκριτα, αλλιώς παράθεσε και το άρθρο του συντάγματος που το λέει, μια και το γνωρίζεις.
Διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των σεισμολόγων......το περίεργο θα ήταν να έχουν τις ίδιες. Οι χαρτορίχτρες είναι πιο αξιόπιστες, και σίγουρα πιο σοβαρές απο αυτούς, (υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις) τα ξεκατινιάσματά τους στην τηλεόραση, έχουν αφήσει εποχή.Μέσα στον χαμό, το θετικό είναι, οτι δεν υπάρχουν θύματα, και είναι χειμώνας, οπότε δεν θα πληγεί ο τουρισμός, που συντηρεί σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νησιού. Τώρα αν πώ για βοήθεια απο την πολιτεία, θα παίζω με τον πόνο τους.
Χωρίς παρεξήγηση,η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις να κάνεις με τέτοια γεωτεκτονικά φαινόμενα,που λαμβάνουν χώρα σε κάποιο βάθος στο φλοιό της Γης,είναι δύσκολο να προσδιορίσεις επακριβώς τα αίτια τους και το τι μέλλει γενέσθαι.Όσο για το ξεκατίνιασμα δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!