Να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ως διαμαρτυρία για τα προσφυγόπουλα προσπαθούν οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Παρασκευή, στο Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως, στις Σέρρες, μόλις 25 μαθητές από τους 130 μαθητές παρακολούθησαν το μάθημα εξαιτίας της αντίδρασης των γονέων οι οποίοι δεν επέτρεψαν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο λόγω των 10 προσφυγόπουλων που άρχισαν να φοιτούν σε αυτό.
Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου να επιχειρεί να δικαιολογηθεί, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για «ύποπτη δράση των ΜΚΟ» στη διαχείριση του προσφυγικού και για «φιέστα» και «εικόνα αναστάτωσης» με κάμερες, περιπολικά και κομματικούς παράγοντες.
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
«Με έκπληξη διαβάσαμε όλες αυτές τις μέρες αυτά που γράφτηκαν για το Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρεως.
Προφανώς από άτομα που δεν είχαν διαβάσει καν τα εξώδικά μας και τα οποία αναφερόταν σε συγκεκριμένα σημεία που είχαν να κάνουν και με την ύποπτη δράση των ΜΚΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Είδαμε αποκομμένα αποσπάσματα να κοσμούν δηλώσεις «επισήμων», οι οποίοι άλλα έλεγαν μπροστά στις κάμερες και άλλα έλεγαν σε εμάς στις κατ'ιδίαν επαφές μας με αυτούς.
Κατόπιν μας κατηγόρησαν για αποχή.
Φυσικά ξεχνούν ότι όλο το σχολείο με τη συμμετοχή των παιδιών μας είχε ετοιμάσει μια γιορτή υποδοχής για τους νέους μαθητές. Δυστυχώς το πρωί της 19/10/2018 αντικρίσαμε έξω από το σχολείο ένα πλήθος από κάμερες που τραβούσαν πλάνα, περιπολικά, άνδρες της Ασφάλειας, τοπικούς κομματικούς παράγοντες συγκεκριμένου χώρου και πλήθος άγνωστων σε εμάς ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητα με πινακίδες από άλλους Νομούς, τα οποία άτομα εισήλθαν όλα στον χώρο του σχολείου.
Προφανώς όλοι αυτοί θεωρούσαν φυσιολογικό να αντικρίσουν τα παιδιά ξαφνικά μια τέτοια εικόνα αναστάτωσης. Είτε αυτά ήταν τα προσφυγόπουλα, είτε τα παιδιά μας.
Άραγε στις ενέργειες αυτές δεν υπήρχε τίποτε παράνομο; Οι μόνοι παράνομοι ήμασταν εμείς. Και μας προειδοποίησαν ότι θα επέμβει Εισαγγελέας. Άτομα που δεν απασχολήσαμε ποτέ τη Δικαιοσύνη βρεθήκαμε ξαφνικά εν δυνάμει κατηγορούμενοι.
Τη Δευτέρα ελπίζουμε τα μαθήματα να γίνουν κανονικά και να λείψουν οι φιέστες και οι τρίτοι παρατρεχάμενοι που παρεισέφρησαν στο χώρο του Σχολείου. Διότι αυτό επιτάσσει ο στοιχειώδης σεβασμός στον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών.
Σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρακαλούμε να δημοσιευτεί αυτούσιο.
Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Ο Πρόεδρος
Τσακιρίδης Βασίλειος».
Η ΑΔΕΔΥ Σερρών, ωστόσο, εκφράζει μία εντελώς διαφορετική οπτική των πραγμάτων καταδικάζοντας τις φωνές ρατσισμού και υπογραμμίζοντας το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.
Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Οι φωνές ρατσισμού και αποκλεισμού παιδιών από το αγαθό της εκπαίδευσης βρίσκουν και θα βρίσκουν απέναντί τους τη συνείδηση, τις αρχές, τις αξίες και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας.
Τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η δίχως σοβαρό εκπαιδευτικό σχεδιασμό πολιτική για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν επιτρέπεται να αποτελέσει άλλοθι για την ενδυνάμωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών κραυγών.
Το Δ.Σ. του νομαρχιακού τμήματος Σερρών της ΑΔΕΔΥ καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και ιδιαίτερα αυτών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς.
Όχι στο μίσος, το ρατσισμό και την ξενοφοβία με πρώτα και τραγικά θύματα τα παιδιά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παππάς», που υπογραμμίζει: «Η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή. Η φοίτηση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον του κράτους και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει.Τα σχολεία θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτά και φιλόξενα για τα φτωχά παιδιά του κόσμου, Ελληνόπουλα, Προσφυγόπουλα».
σχόλια