Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο Facebook Twitter
1

Για τα αίτια της φονικής κακοκαιρίας στην Χαλκιδική μίλησαν οι μετεωρολόγοι Σάκης Καραγιαννίδης, Θοδωρής Κολυδάς, Ευθύμιος Λέκκας και Γιάννης Καλλιάνος, που απάντησαν επίσης για το πόσο εφικτό ήταν να προβλεφθεί εγκαίρως το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυσικός-μετεωρολόγος Σάκης Καραγιαννίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αιτία της καταστροφής στην Χαλκιδική και δη στην περιοχή της Κασσανδρείας ήταν συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων. «Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ύψη βροχής, όσο πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι και δημιούργησαν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα ατυχή γεγονότα που είχαμε, με τους θανάτους των συνανθρώπων μας δυστυχώς, είχαμε βίαια φαινόμενα αλλά όχι με πολύ μεγάλα ύψη βροχής», τόνισε ο κ. Καραγιαννίδης και συμπλήρωσε: «Ήδη μέσα από τη νύχτα η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για ένα κύμα που σάρωσε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας προβλήματα κατά περιοχές, με αποκορύφωμα την περιοχή της Χαλκιδικής. Κατά τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να έχουν πληρέστερη εικόνα για τα χαρακτηριστικά των φαινομένων, αφού δουν τα στοιχεία και μπορέσουν να έχουν μια «εκτίμηση της κατάστασης» ενώ το γεγονός της εμφάνισης των φαινομένων στο συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα δεν ήταν κάτι τόσο πρωτοφανές ή ιδιαίτερο.

«Υπάρχουν κατά περιόδους ευρύτερες περιοχές, οι οποίες σαρώνονται από ένα ευρύτερο μέτωπο κακοκαιρίας, όπως μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει δεν έχουν όμως παντού τα ίδια φαινόμενα (σ.σ να εμφανίζονται σε αυτές) και αυτό είναι κάτι, που εκ των προτέρων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», τόνισε ο Σάκη Καραγιαννίδης. «Το αν θα έχουμε για παράδειγμα τόσο ισχυρούς ανέμους στην Κασσανδρεία και όχι στη Σιθωνία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προβλεφθεί, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να μελετήσουμε εκ των υστέρων», πρόσθεσε.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο Facebook Twitter

Σε ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει η δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης από την πλευρά των επιστημόνων

Ο Σάκης Καραγιαννίδης ρωτήθηκε για τις δυνατότητες και το εύρος έγκαιρης ενημέρωσης, που μπορούν να λάβουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες από τους ειδικούς επιστήμονες.

«Ακόμη και αν τα στοιχεία πολλές φορές δείχνουν ότι μάλλον σε συγκεκριμένο σημείο θα έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο των φαινομένων, ακόμη και αυτά μερικές φορές είμαστε διστακτικοί να τα δώσουμε (γνωστοποιήσουμε), καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου παρότι το έχουμε "δει" (σ.σ στα επιστημονικά δεδομένα που προσλαμβάνουν οι επιστήμονες), τελικά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ισχυρό, οπότε ο πανικός (από μια προειδοποίηση), ίσως δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» απάντησε ο ίδιος.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο Facebook Twitter

Μεγάλος αλλά όχι πρωτοφανής ο αριθμός των κεραυνών

 

Εντυπωσιακό αν και «σε καμία περίπτωση πρωτοφανές» ήταν και το σημαντικό πλήθος των κεραυνών που κατεγράφησαν από τους επιστήμονες.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, με την αναφορά να γίνεται περισσότερο για τις έξι με επτά ώρες του μεσημεριού και του απογεύματος της Τετάρτης 10 Ιουλίου, πράγματι σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με μια καταμέτρηση και άθροιση των κεραυνικών χτυπημάτων, που έγινε από το σύστημα ΖΕΥΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 11 το βράδυ, είχαμε πάνω από 5.000 κεραυνούς. Είναι πολλοί μεν, αλλά όχι πρωτοφανής αριθμός. Επρόκειτο για κεραυνικά χτυπήματα, τα οποία ήταν εστιασμένα κυρίως σε Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και ανατολικά της ηπειρωτικής και νότιας χώρας, δηλαδή Θεσσαλία κι Ανατολική Πελοπόννησο, τα περισσότερα όμως ήταν όντως στην περιοχή της Θράκης και στην Κεντρική Μακεδονία, εστιασμένα στα δύο πόδια της Χαλκιδικής με πολύ μεγάλη πυκνότητα κεραυνών να αποτυπώνεται και στην ειδική χαρτογράφηση που έχει γίνει", τόνισε ο φυσικός, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ερωτηθείς δε για τη διάχυση της πληροφόρησης που δίδεται ως έγκαιρη, προ τέτοιων φαινομένων, από τους επιστήμονες, επισήμανε πως σημαντικός παράγοντας είναι "να υπάρχει και δεκτικότητα από τους πολίτες και τις υπηρεσίες που τυχόν θα πάρουν αυτές τις ενημερώσεις», είπε ο Σάκης Καραγιαννίδης.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο Facebook Twitter

Κολυδάς: Το χθεσινοβραδινό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983

Με το «φονικό μπουρίνι» που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983, αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, παρομοίασε ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς την σφοδρή κακοκαιρία που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική.

Ο κ. Κολυδάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση από ένα ισχυρό και καταστροφικό μπουρίνι, από αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου.

«Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ. την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα! Στιγμιαία... Γι αυτό "σηκώθηκε" και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...», κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά με τον βαθμό προειδοποίησης, ο Θοδωρής Κολυδάς είπε: «Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση- καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού. Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία...»

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο Facebook Twitter

Λέκκας: Μέσα σε 10 λεπτά έγινε η τεράστια καταστροφή

Για φαινόμενα που έρχονται σε αλληλουχία μετά τον καύσωνα έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, κληθείς να σχολιάσει την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

«Είχαμε τον καύσωνα το προηγούμενο διάστημα που δίνει τη θέση του στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται αιφνίδια και διαρκούν πάρα πολύ λίγο» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως τα φαινόμενα είχαν πολύ μεγάλη ταχύτητα με «μεγάλη ραγδαιότητα στην ένταση των ανέμων» και τόνισε πως «μέσα σε 10 λεπτά το πολύ σημειώθηκε η τεράστια καταστροφή».

«Υπάρχει αυτοτροφοδοτούμενος και επιταχυνόμενος κύκλος εμφάνισης αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε. Οπως είπε, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως οι δευτερεύουσες υποδομές και τα δίκτυα, με βασικότερο αυτό της ΔΕΗ, και όχι οι σταθερές δομές. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές για τις λυόμενες κατασκευές που εμφανίζονται στις καλοκαιρινές περιόδους «για να μην δημιουργούν κινδύνους», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος 104,6.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική - Πώς εξηγούν το φαινόμενο Facebook Twitter

Καλλιάνος: Φαινόταν η περιοχή ότι θα έχει πολλές βροχές

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, εξηγώντας τις αιτίες που προκάλεσαν τη θεομηνία στη Χαλκιδική, ανέφερε πως το «εκρηκτικό 24ωρο για τη Βόρεια Ελλάδα φαινόταν από την Τετάρτη».

«Οι βροχές και η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη γιατί είχε επικρατήσει ζέστη σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικά, δε, την Τετάρτη επικράτησε και λίβας, νότιοι, δηλαδή, άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να επικρατήσει ζέστη παντού, που ξήραναν τον τόπο καθώς έπεσε η σχετική υγρασία ενώ από τα βόρεια και τις Βαλκανικές χώρες μπήκε ένα μέτωπο καταιγίδων, ένα σύστημα εφοδιασμένο με τεράστια ποσότητα υγρασίας» είπε ο κ. Καλλιάνος στον Θέμα 104,6.

«Αυτά τα δύο συστήματα - ο νοτιάς και από τη Βόρεια Ελλάδα το μέτωπο των καταιγίδων - συγκρούστηκαν και αυτή η σύγκρουση έφερε πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είχε προβλεφθεί το μεγάλο πλήγμα στη Χαλκιδική ο Γιάννης Καλλιάνος απάντησε ότι «φαινόταν η περιοχή ότι θα έχει πολλές βροχές καθώς από την περιοχή της Πέλλας και ανατολικότερα, μέχρι τη Θράκη, φαινόταν ότι έχουμε πολύ αυξημένους δείκτες της αστάθειας».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια