Στην Ολομέλεια προς συζήτηση εισάγεται την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε σήμερα, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, νομοτεχνικές βελτιώσεις και κάλεσε τα κόμματα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με τροπολογίες στο σχέδιο νόμου.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που αποδομούν το νομοσχέδιο.
«Το ζητούμενο είναι στο τέλος της ημέρας να δώσουμε το δικαίωμα στα παιδιά να μεγαλώνουν με τους δύο γονείς. Δεν είναι θέμα ούτε νικητών ούτε χαμένων και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο κορμός του νομοσχεδίου. Σύμφωνα δε, με τις νομοτεχνικές αλλαγές, που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ορίζεται ότι:
- οι διατάξεις του νόμου ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
- αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς, χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία, την κατοικία του γονέα με τον οποίο διαμένει.
Να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις τροποποιήσεων των διατάξεων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Σας ζητούμε, σας εκλιπαρούμε πραγματικά πολιτικά, να ανοίξετε τα αυτιά σας και να ακούσετε αυτό το οποίο σας λέει όλο το Κοινοβούλιο, η πλειοψηφία των φορέων που ακούστηκαν, ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης», είπε, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου προτρέποντας τον κ. Τσιάρα να κάνει δεκτές τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου «αντίκεινται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αντίκεινται στην ευρωπαϊκή οδηγία 2012/29 για τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και αντίκεινται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».
«Ως κόμμα συμφωνούμε με την αρχή της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας και της ένωσης των δύο γονέων στα ζητήματα της επιμέλειας που χρειάζεται να έχει βέβαια στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ενώ επισήμανε ότι η κριτική στο νομοσχέδιο επικεντρώνεται στο ότι αντιμετωπίζει τελικά τυπικά και μόνο, την εξυπηρέτηση του πραγματικού συμφέροντος του παιδιού, αλλά και την αναγκαιότητα αυτής της κοινής συνεννόησης και κοινής ευθύνης των γονέων στην άσκηση της γονικής μέριμνας.