Τουρισμός: Ο Αύγουστος μπήκε με προσφορές και λουκέτα - Η αβεβαιότητα «κυβερνά» ξενοδόχους και tour operators

Τουρισμός: Ο Αύγουστος μπήκε με προσφορές και λουκέτα - Η αβεβαιότητα «κυβερνά» ξενοδόχους και tour operators Facebook Twitter
0

Η απογοητευτική εικόνα του Ιουλίου που η πληρότητα στα ξενοδοχεία δεν ξεπέρασε το 25%, φαίνεται πως συνεχίζεται και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου στην Ελλάδα, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού οδηγεί σε νέα μέτρα επιδεινώνοντας το ήδη κακό κλίμα.  

Πέρα από την δραματική μείωση αφίξεων από το εξωτερικό και τα «κλειστά σύνορα» με πολλές χώρες, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και στον εσωτερικό τουρισμό, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες είτε επιλέγουν εξοχικά συγγενών ή φίλων για διακοπές, είτε μένουν στα σπίτια τους.

Στις επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καθόλου έρχονται τώρα να προστεθούν και εκείνες που κλείνουν εν μέσω τουριστικής σεζόν, για να μειωθούν οι οικονομικές απώλειες. Ενδεικτικά, ο όμιλος Μουζενίδη, που παραδοσιακά εξυπηρετούσε μεγάλο αριθμό τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία, έκλεισε ξενοδοχεία του στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία περίοδο που οι Ρώσοι πολίτες δεν μπορούν να επισκεφτούν απευθείας την Ελλάδα και ενώ η Ρωσία έχει ανακοινώσει το ταξιδιωτικό «άνοιγμα» προς τα τουρκικά παράλια, αρχής γενομένης από τις 8 Αυγούστου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση για την Ελλάδα λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να ξανασκεφτούν οποιαδήποτε μετακίνηση τους στην Ελλάδα καθώς οι πόροι «ίσως είναι περιορισμένοι» για τους νοσούντες όπως προειδοποιεί το CDC. 

Στον Πόρο επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ ανησυχία υπάρχει και για την επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Οι λιτανείες και τα πανηγύρια ανεστάλησαν επ' αόριστον και οι όρθιοι πελάτες στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης απαγορεύτηκαν έως τις 31 Αυγούστου σε όλη την επικράτεια. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί ταξιδιωτικοί όμιλοι έχουν προεξοφλήσει την τεράστια ζημιά για φέτος και εστιάζουν στην προετοιμασία τους για το 2021, ελπίζοντας πως έως τότε κάποιο εμβόλιο θα έχει δώσει τη λύση επανεκκινώντας σταδιακά τον τουρισμό. 

Χαμηλή πληρότητα

Στο τέλος Ιουλίου, η μέση πληρότητα ήταν 22% με 25%, με βάση τα στοιχεία από τις ενώσεις ξενοδόχων σε πανελλαδικό επίπεδο. Ελάχιστες ήταν οι περιοχές με πληρότητα 30%, ενώ στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη άγγιξε το 10%. 

Προσφορές για να περιοριστεί η ζημιά


Tour operators προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές πακέτων για να δώσουν ώθηση στην κίνηση. Για μία εβδομάδα, πολλοί ρίχνουν την τιμή κάτω και από το 50% των περσινών επιπέδων, ενώ προσφέρουν επιπλέον ευκολίες όπως αλλαγή χωρίς χρέωση τόσο για το ξενοδοχείο όσο και για τον προορισμό.

Τουρισμός: Ο Αύγουστος μπήκε με προσφορές και λουκέτα - Η αβεβαιότητα «κυβερνά» ξενοδόχους και tour operators Facebook Twitter

Αλλοι ξενοδόχοι ρίχνουν τις τιμές κατά 25% με 35% και άλλοι προτιμούν αναβαθμίσεις σε πολυτελέστερα δωμάτια για να προσελκύσουν πελάτες. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Ένωση ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι απώλειες εκτιμώνται ήδη στα 350 εκατομμύρια ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2020

Η εικόνα εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς πως οι αφίξεις τον Ιούλιο του 2019 ήταν περίπου 6 εκατομμύρια ενώ φέτος άγγιξαν μετά βίας το 1,5 εκατομμύριο.  Οι πτήσεις τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 70% και από τα έσοδα των 18,2 δισ. ευρώ τον περσινό Ιούλιο, η «προσγείωση» στα 3,5 με 4 δισ. ευρώ φέτος θα είναι απότομη.

Ακυρώσεις και αναβολές

Βάση πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίηθηκε μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου, οι ακυρώσεις και αναβολές για διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας ξεπερνούν το 95%, με τον τζίρο να έχει μειωθεί κατά 76% στις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και κατά 69% για τα ξενοδοχεία με συνεδριακούς χώρους.

Το 20% των επαγγελματιών έχει ήδη ακυρώσεις ή αναβολές και για προγραμματισμένες εκδηλώσεις του 2021 (σ.σ την έρευνα διεξήγαγαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB)).

Το 55% λειτουργεί

 

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, από τα 10.000 ξενοδοχεία στη χώρα, βεβαίωση υγειονομικών πρωτοκόλλων έχουν λάβει μόλις 6.800 και μόνο 5.500 είναι ανοικτά, ελπίζοντας σε έσοδα από τις αυγουστιάτικες διακοπές των Ελλήνων.

Τον Ιούλιο πάντως, ελάχιστοι Έλληνες ταξίδεψαν σε νησιωτικούς προορισμούς για περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο. Αν και υπάρχουν κρατήσεις για την περίοδο 5-20 Αυγούστου, εκφράζονται φόβοι πως αυτό δεν θα είναι αρκετό και η προοπτική παραμένει εντελώς αβέβαιη για τον Σεπτέμβριο. 

Voucher με «αθέμιτο ανταγωνισμό»;

Σε μία προσπάθεια να τονωθεί η κινητικότητα, η Βουλή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα πρόγραμμα vouchers, στην τρίτη κατά σειρά πρωτοβουλία για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Ωστόσο οι ξενοδόχοι αντιδρούν στη συμμετοχή καταλυμάτων Airbnb στο πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους, με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) να χαρακτηρίζει την απόφαση «Αρμαγεδδών» για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

«Στο γκρίζο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται εφέτος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τη «χαριστική βολή» για εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής τους και φέρνοντάς τες πλέον αντιμέτωπες με έναν πραγματικό όλεθρο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Δυστυχώς, τα εμπλεκόμενα υπουργεία έκριναν σωστό την «πίτα» των διαμονών του προγράμματος να τη μοιράσουν και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία λειτουργούν χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και, φυσικά, χωρίς να έχουν τα οικονομικά βάρη τα οποία επωμίζονται τα νομίμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα». 

«Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι επιτρέπεται η λειτουργία των ακινήτων αυτών, τα οποία αποτελούν συμπληρωματική «πηγή» εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, τη στιγμή που τα έσοδα των επαγγελματιών του κλάδου είναι μηδαμινά, αποτρέποντάς τους από το να ανταπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους. Αντί να υποχρεώνονται όλοι όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή να κάνουν έναρξη στην εφορία και να εκδίδουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, η πολιτεία συνεχίζει, ακόμη και τη δύσκολη αυτή εποχή της πανδημίας να εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να δημιουργεί μια τεράστια ανισορροπία στην εγχώρια αγορά της φιλοξενίας/διαμονής.»

«Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Τη στιγμή που ένας ολόκληρος κλάδος "παλεύει" να επιβιώσει, λανθασμένοι χειρισμοί τον οδηγούν στο "χείλος του γκρεμού"», λέει ο πρόεδρος της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., Παναγιώτης Τοκούζης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ελλάδα / Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου είχε εκφράσει σε πρόσφατες αναρτήσεις του τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πατέρα του, μοιραζόμενος τις δυσκολίες της υγείας που αντιμετώπιζε
LIFO NEWSROOM