Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει, για μία ακόμη φορά, η Τουρκία με το σεισμογραφικό, ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin.
Tο Πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε, χθες το βράδυ, φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που «επιχείρησε να παρενοχλήσει» το Barbaros.
Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» διαψεύδουν το επεισόδιο, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή συντήρηση της έντασης από τα τουρκικά ΜΜΕ, που δεν αποδέχονται ότι η θαλάσσια περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.
Το CNNTURK μετέδωσε πάντως ότι το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να καλεί την Ελλάδα να μην κλιμακώσει την ένταση.
Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει πως το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και θα συνεχίσει τις έρευνές που ξεκίνησε το πρωί.
«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής» σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Άγκυρα, για τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στρεφόταν χθες κατά της Άγκυρας, για τη σχετική NAVTEX:
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.
»Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ' επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».
σχόλια