Ανήσυχος για το επόμενο διάστημα δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ενώ προειδοποίησε ότι είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας.
«Τα κρούσματα δεν είναι πολλά σε σχέση με την Ευρώπη, το θέμα είναι η τάση που διαμορφώνεται, ότι υπάρχει ήδη υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας που αν δεν πάρουμε σωστά μέτρα μπορεί να έχουμε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις στη συνέχεια», τόνισε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ερώτηση για το τι προκάλεσε αυτή την επιδημιολογική εικόνα, που οδήγησε στη λήψη περαιτέρω μέτρων, ο καθηγητής επεσήμανε ότι οι παράγοντες είναι πολλοί: συγχρωτισμός, χαλάρωση στην περίοδο των γιορτών, χαμηλές θερμοκρασίες που βοηθούν τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και η κινητικότητα που δημιουργήθηκε από το άνοιγμα της οικονομίας.
«Η τάση είναι αυξητική τουλάχιστον στην Αττική και μας αναγκάζει να λάβουμε μέτρα πριν να είναι αργά. Αν ξεφύγει η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να τη γυρίσεις πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής.
Όταν ρωτήθηκε αν είναι ανήσυχος για τις επόμενες ημέρες, ο καθηγητής απάντησε: «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει».
Σε ερώτηση για τη βρετανική μετάλλαξη και τα παιδιά, ο καθηγητής απάντησε ότι φαίνεται πως είναι το ίδιο επιθετική και για αυτά.
«Υπήρξαν κάποιες πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις, κυρίως από τη Βρετανία, που είχαν πει ότι στα παιδιά είναι πιθανόν ακόμη πιο πολύ μεταδοτικός από ότι φαίνεται. Από νέα, κυρίως επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται να είναι τόσο πιο μεταδοτικός όσο και στους μεγαλύτερους. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στα παιδιά του δημοτικού σχολείου», είπε ο κ. Τσακρής, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις.
Αναφερόμενος στην απόφαση να μην ανοίξουν τα Λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, εξήγησε ότι σύμφωνα με μελέτες η μεταδοτικότητα μέχρι τα 12 έτη είναι μικρή και σταδιακά αυξάνεται και στα παιδιά του Λυκείου είναι παρόμοια με εκείνη των ενηλίκων. «Για αυτό με τις αυξητικές τάσεις που έχουμε ιδιαίτερα στην Αττική και με βάση το πόσο μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας, η απόφαση ήταν να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια», ανέφερε για τις «κόκκινες» περιοχές.
Τα μέτρα θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, όταν οι ειδικοί θα δουν αν συνεχίζεται να καταγράφεται η αυξητική τάση, σημείωσε ο κ. Τσακρής.