Τσελέντης για τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Ηλεία: Τι ισχύει για το ρήγμα της Καλαμάτας

Τσελέντης για τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Ηλεία: Τι ισχύει για το ρήγμα της Καλαμάτας Facebook Twitter
Καθησυχαστικός ο Άκης Τσελέντης για τα 5,8 Ρίχτερ στην Ηλεία / Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναλύει τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο στις Στροφάδες, στο νότιο Ιόνιο και ζημιές κυρίως στην Ηλεία, ενώ εξηγεί τι ισχύει με το ρήγμα της Καλαμάτας, που βρίσκεται κοντά.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 09:12 το πρωί της Παρασκευής και μετρήθηκε στα 5,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο δυτικά της Ηλείας, στα ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου, στο νότιο Ιόνιο. Στο σημείο, όπως εξηγεί ο Άκης Τσελέντης, βρίσκεται το ελληνικό σεισμικό τόξο, που είναι μεγάλης δυναμικότητας και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη δόνηση.

Ωστόσο, ο κύριος Τσελέντης είναι καθησυχαστικός, καθώς όπως λέει ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις». Καθησυχαστικός επίσης είναι ο ίδιος και σχετικά με το κοντινό ρήγμα της Καλαμάτας, το οποίο όπως λέει, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον σημερινό σεισμό «σε καμία περίπτωση».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο facebook:

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 5,7 ΣΕΙΣΜΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 09:12 ώρα Ελλάδος, ότι το σεισμολογικό δίκτυο του κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. Α των Στροφάδων.

Η περιοχή αυτή σεισμοτεκτονικά χαρακτηρίζεται από το Ελληνικό Τόξο, δηλ της σύγκρουση της Αφρικανικής πλάκας με την πλάκα του Αιγαίου και την βύθιση της από κάτω της.

Το δυτικό τμήμα του τόξου τερματίζεται ΒΔ της Ζακύνθου (Βλ κόκκινη γραμμή) και ο σεισμός έγινε σε ένα μικρό ρήγμα (κίτρινη γραμμή) κάθετο προς την ζώνη καταβύθισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Το ρήγμα αυτό είναι πάνω από τη βυθιζόμενη πλάκα για αυτό είχαμε και μικρό εστιακό βάθος.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλες αποστάσεις ακόμα και μέχρι τα Χανιά για τον λόγο ότι η σεισμική ενέργεια διαδόθηκε κατα μήκος της συμπαγούς βυθιζόμενης πλάκας που φτάνει μέχρι τη Ρόδο,

Μισό λεπτό πριν είχαμε ένα προσεισμό 4,5R. Η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ακόμα και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα.

Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κυρίως σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος αν γίνει λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις.

Και το 1982 είχαμε 5,7R στην ίδια περιοχή.

Επειδή δέχτηκα δεκάδες τηλέφωνα από τρομοκρατημένους πολίτες στη Καλαμάτα ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ 5,7 ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ!

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 37.2299 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 21.1752 Ανατολικά

Οχι σεισμοφοβία διαβάστε : https://www.facebook.com/share/yB3jcoxJkosP2Z55/?mibextid=WC7FNe

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM