Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία κορωνοϊού που πλήττει και την Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά ερευνητικά αποτελέσματα δύο ομάδων για την εξεύρεση πιθανού φαρμάκου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στις έρευνες επιστημόνων για φάρμακα που θα αντιμετωπίζουν τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Η πρώτη αφορά ερευνητική ομάδα που ανακοίνωσε τη χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στη Γουχάν και στο Σέντζεν, που έδειξε «αρνητικοποίηση» του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Ακολούθως, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο σχήμα φαρμάκων που χρησιμοποιείται από την ομάδα του διάσημου Γάλλου καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, το οποίο πέτυχε αρνητικοποίηση του ιού στο 90% των ασθενών επί των οποίων δοκιμάστηκε.
Απίστευτη η συμπεριφορά του ιού σε κάποιους ασθενείς
Χθες, ο ειδικός είχε αναφερθεί στην «απίστευτη συμπεριφορά» του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε ορισμένους ασθενείς. Ερωτηθείς για τα πολύ σοβαρά περιστατικά και για το κατά πόσο η αντιική αγωγή που λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς έχει αποτελέσματα, ο κ. Τσιόδρας σχολίασε: «Νομίζω είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα γι' αυτό. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες. Αυτός ο ιός έχει μια απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα. Ξαφνικά κάνουν μια καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και μάλιστα υπήρξε και μια πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μια ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο».
Μικρό ποσοστό
Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως μόνο το 5% είναι «κριτικά άρρωστο» και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, ενώ το 80% εκδηλώνει την ελαφρά μορφή της νόσου και το 10%-15% τη «μέτρια προς σοβαρή» μορφή. Οι πέντε ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες. «Βεβαίως, έχουμε δει καταστάσεις που είναι σοβαρές και βελτιώνονται και προσπαθούμε να κρατάμε τους ασθενείς όσο το δυνατόν σε καθημερινή αυστηρή επιτήρηση, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μια κατάσταση η οποία σταδιακά επιδεινώνεται».
Σήμερα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα είναι πολλαπλάσιος των 418 καταγεγραμμένων και κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 3.000, αλλά υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα. Από χθες αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από 11 σε 13. Η θνητότητα της επιδημίας εκτιμάται από 0,05%, που είναι πολύ χαμηλότερη της εποχικής γρίπης, έως 1%, που είναι πολύ υψηλότερη, και προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς, εξαιτίας των κρουσμάτων που δεν καταγράφονται.
Από τα διεγνωσμένα κρούσματα, τα 64 δεν έχουν προφανή σύνδεση με ταξιδιώτη από το εξωτερικό ή στενή επαφή. Συνολικά, 79 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 70 έτη. Συνολικά έχουν εξεταστεί 6.000 δείγματα, ενώ 14 άνθρωποι έχουν λάβει εξιτήριο.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε τον φόβο πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να εξελιχθεί όπως και στη γειτονική Ιταλία. «Πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα γίνει απαγόρευση της κυκλοφορίας αν συνεχίσουμε έτσι, με τόσο πολλούς απείθαρχους».
Η κ. Παγώνη έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, αναφέροντας ότι προσοχή θέλουν τα άτομα με σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα, τα άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, οι καρκινοπαθείς, που κάνουν χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και είναι ανοσοκατασταλμένοι, οι αρρύθμιστοι διαβητικοί, που είναι πολλοί, και βέβαια υψηλού κινδύνου είναι και οι καπνιστές. Αποκάλυψε δε ότι «το 90% των νέων ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό είναι καπνιστές».
Περιγράφοντας τη συμπεριφορά του κορωνοϊού, είπε ότι «σε ένα μικρό ποσοστό αυτός ο ιός, ενώ δεν έχει εκδηλώσεις και πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά, μπορεί να κάνει εκδηλώσεις, κάτι που δεν κάνουν άλλοι ιοί. Όταν την πέμπτη-έκτη ημέρα τα συμπτώματα είναι ήπια, αρχίζεις να καθησυχάζεσαι. Όμως ο ιός αυτός σε ένα ποσοστό 15% συμπεριφέρεται διαφορετικά και μπορεί να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία» σημείωσε και παραδέχτηκε ότι «τώρα τα μαθαίνουμε όλα, τώρα τον μελετάμε, δεν μπορούμε να πούμε για μετάλλαξη».
σχόλια