Αυστηρή προειδοποίηση για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, έκανε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής υπογράμμισε πως ο ιός μπορεί να γίνει επιθετικός και γρήγορα καταστρεπτικός και στην Ελλάδα, φέροντας ως παράδειγμα τις χώρες της Ευρώπης όπου μετρούν καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς από την νόσο COVID-19. «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Να μη γίνει αυτό το peak, αυτή η έξαρση με τους 700 και 800 και 900 και τους 1000 θανάτους την ημέρα που βλέπουμε στην Ιταλία. Στην πατρίδα μας θα ήταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα. Μου στείλατε ένα μήνυμα για τον ακριβή αριθμό θανάτων την ημέρα - 49 είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό. Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ' αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό».
Για την σχέση της ζέστης με τον κορωνοϊό
Ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως είναι γνωστό ότι οι αναπνευστικοί ιοί υποχωρούν τους θερινούς μήνες, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού, μεταξύ των οποίων και τους κορωνοϊούς. Όπως όμως πρόσθεσε «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό».
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα αυτό του Χονγκ Κονγκ, όπου ενώ καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ο ιός επανεμφανίστηκε από εισαγόμενα κρούσματα.
«Τα μέτρα που παίρνουν οι περισσότερες χώρες αποδίδουν αλλά είναι ένας ιός που ταχύτατα διασπείρεται», πρόσθεσε, αναφέροντας πως σε πρόσφατη δημοσίευση για 11 χώρες της Ευρώπης υπολογίζεται πως, έως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί από 7 έως 43 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα μέτρα υπολογίζεται πως έχουν ήδη αποτρέψει 59.000 θανάτους.
Αναφερόμενος σε εκτιμήσεις επιστημόνων από το Imperial και το Harvard, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αυτή την στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν τα μέτρα σε ισχύ. «Δεν έχουμε κάτι καλύτερο στα χέρια μας» ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να αντεπεξέρθει, όπως είπε.
«Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς». Ειδικά για την Ελλάδα, είπε πως οι θάνατοι αυξάνονται, «ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά και τάσεις που βλέπουμε στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετικότητα του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις ΜΕΘ».
σχόλια