Τσιόδρας: Πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια έξω - Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας

Τσιόδρας: Πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια έξω - Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην χρήση γαντιών μιας χρήσης αναφέρθηκε εκτενώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η χρήση πλαστικών γαντιών ή γαντιών λάτεξ προσφέρει προστασία από το κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ενώ η αδιάκριτη χρήση τους «είναι μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό», παρότι αρκετοί συνηθίζουν να τα φορούν εν μέσω πανδημίας σε σούπερ μάρκετ, συγκοινωνίες και δημόσιους χώρους.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μιας χρήσης στις εξωτερικές μας δραστηριότητες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει ως μέσο πρόληψης της ασθένειας COVID-19. Αντί γαντιών, ο καθηγητής τόνισε πως η καλύτερη στρατηγική για την άμυνα απέναντι στον κορωνοϊό είναι ο καθαρισμός των χεριών με σαπούνι και νερό για 20-30 δευτερόλεπτα, ή με αντισηπτικό. Ο ίδιος προέτρεψε τους πολίτες να αφήσουν τα γάντια στους εργαζόμενους του τομέα υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση

 

«Πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν, όμως τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση και μπορούν εύκολα να σχιστούν ή να έχουν μικρές τρυπούλες που μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα τους και όσους τα φορούν», δίνοντας μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και λειτουργώντας ως απόσπαση από την υγιεινή των χεριών. «Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ιός επιμολύνει και τα γάντια

 

Κλείνοντας, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Για παράδειγμα αν αγγίξει κανείς μια μολυσμένη χειρολαβή και μετά αγγίξει το πρόσωπό του, αυξάνεται ο κίνδυνος έκθεσης του στον ιό. «Θεωρείστε το δεδομένο ότι θα γίνει», τόνισε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του από τρεις έως και 23 φορές κάθε ώρα.

Όπως επισήμανε, με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό και σε άλλες επιφάνειες ενώ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να πετάγονται γάντια και καθαριστικά μαντιλάκια σε δημόσιους χώρους. «Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορούμε να μολυνθούμε» και για αυτό είναι απαραίτητο το πλύσιμο αμέσως μετά την απόρριψή τους.

Σε ό,τι αφορά την χρήση μάσκας από το γενικό κοινό, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συντάσσεται με τις πρόσφατες οδηγίες του Ευρωπαϊκού CDC πως, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συνθήκες συγχρωτισμού, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και για συγκεκριμένους χώρους, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς φορείς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. 

Όπως όμως είπε, με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση στην χώρα, η Επιτροπή δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μάσκας από το γενικό κοινό, και θα επανατοποθετηθεί, ανάλογα με την πορεία της εξάπλωση στην Ελλάδα και τα επιστημονικά δεδομένα. Τόνισε δε ότι τα πιο σημαντικά μέτρα είναι αυτά της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υγιεινής των χεριών. 

Για την δε χρήση ειδικών ιατρικών μασκών με βαλβίδα, τόνισε ότι δεν συστήνονται και είναι και μάλιστα επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από το γενικό κοινό, καθώς μπορεί να μεταδώσουν την νόσο. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Ελλάδα / Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Τι γνωρίζουμε για το θύμα έκρηξης - Κατασχέθηκαν περούκες και μάσκες από την Αντιτρομοκρατική - Τι αναζητά η Αντιτρομοκρατική για την παρά από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Το βακτήριο «λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα / Το βακτήριο λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ο σύλλογος προειδοποιεί τους φοιτητές να αποφύγουν τη χρήση ζεστού νερού μέχρι νεωτέρας - Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του ντους και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
LIFO NEWSROOM