Αναβολή μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων ζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Αυτή τη στιγμή το δικό μας μοντέλο μας δείχνει μέσους όρους ότι θα πάμε στα 50.000 με 55.000 κρούσματα, που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές πολύ παραπάνω. Αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε με 30.000-35.000 κινητό μέσο όρο, θα κλείσει η εβδομάδα».
Ο καθηγητής ανέφερε ότι μέσα σε πέντε μέρες καταγράφηκαν όσα κρούσματα είχαν καταμετρηθεί όλο τον υπόλοιπο Δεκέμβριο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «καταλαβαίνετε τι μας περιμένει». Αναφερόμενος στο άνοιγμα τον σχολείων, εκτίμησε ότι θα πρέπει να παραταθεί το άνοιγμά τους.
«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι ένα στα επτά παιδιά είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία, θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα 10ήμερο λόγω των κρουσμάτων. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον). Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Παράταση μία εβδομάδα και αναπλήρωσή της στο τέλος του χρόνου», πρότεινε, λέγοντας ότι αυτό «θα δώσει μια ανάσα».
Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία με ένα rapid test, ο κ. Τζανάκης είπε: «Τα ράπιντ τεστ γίνονται και θα γίνονται, αυτή τη στιγμή όμως δε θα καταστείλουν αυτή την έξαρση είναι πολύ μεγάλη έξαρση. Σας επαναλαμβάνω ένα παιδί περίπου στα 7 για να μην πω στα 10, αυτή τη στιγμή, από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Επομένως, τι προτιμάμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή ή να απέχουν από τη δουλειά τους γιατί πρέπει να επιτηρήσουμε ένα άρρωστο παιδί. Αν βλέπουμε ότι σταθεροποιούμαστε ή πέφτουμε σε κρούσματα, κάτι που δεν το βλέπουμε εμείς πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου, τότε προχωράμε σε περαιτέρω μέτρα ή τα ανοίγουμε. Δεν κοστίζει οικονομικά και κοινωνικά παράταση μιας εβδομάδας», είπε.