Ο καύσωνας την Τετάρτη κατέγραψε μερικές από τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας των τελευταίων τουλάχιστον 16 ετών στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Meteo/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο καύσωνας επηρέασε την ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, όπως παρουσιάζεται με τη χρωματική κλίμακα θερμοκρασιών του χάρτη 1. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας με 46,1 °C, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι 44 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 43 °C.
Παράλληλα, στη δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, μπορεί η θερμοκρασία να μην ξεπέρασε τους 40 °C, όμως τα υψηλά επίπεδα υγρασίας δημιούργησαν έντονο αίσθημα δυσφορίας. Η υψηλότερη τιμή αισθητής θερμοκρασίας καταγράφηκε στην Πρέβεζα, ίση με 55 °C. Αναφορικά με την Αττική, ο καύσωνας έφτασε τους 44.7 °C στην Παλλήνη. Παράλληλα, στα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής και νότιας Αττικής η θαλάσσια αύρα διατήρησε τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 33-37 °C όπως φαίνεται στον χάρτη 2. Στη δυτική Αττική η θερμοκρασία έφτασε τους 44 °C ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα.
Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα
- Αγία Τριάδα Φθιώτιδας: 46,1 °C
- Τραγάνα Φθιώτιδας: 45,6 °C
- Αυλίδα: 45,5 °C
- Γύθειο: 45 °C
- Παλαιοχώρα Χανίων: 44,9 °C
- Στυλίδα Φθιώτιδας: 44,8 °C
- Τανάγρα: 44,7 °C
- Παλλήνη Αττικής: 44,7 °C
Υποχωρεί ο καύσωνας από την Πέμπτη
Ύστερα από αρκετές ημέρες κατά τις οποίες στη χώρα μας σημειώθηκαν θερμοκρασίες καύσωνα, αναμένεται να παρουσιαστεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Τετάρτης η πτώση της θερμοκρασίας θα έχει ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά, και οι μέγιστες τιμές την Πέμπτη προβλέπονται να υποχωρήσουν έως και 14 °C σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές της Τετάρτης. Η θερμοκρασία θα επανέλθει κοντά στον μέσο κλιματικό όρο, δηλαδή τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.
Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν την 24ωρη μεταβολή των μεγίστων θερμοκρασιών την Πέμπτη, όπως προβλέπεται από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.