Υπόθεση Μανωλάδα: 12 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στους τραυματίες των φραουλοχώραφων

Υπόθεση Μανωλάδα: 12 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στους τραυματίες των φραουλοχώραφων Facebook Twitter
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC
20

12 χιλιάδες ευρώ καλούνται να καταβάλουν ως πρόστιμο οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές που, όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους,  δέχτηκαν την επίθεση από επιστάτες των φραουλοχώραφων όπου εργαζόταν στη Μανωλάδα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άτομα.

Πρόκειται για τα δικαστικά έξοδα που θα πρέπει να πληρώσουν ως πρόστιμο επειδή είχαν αιτηθεί αλλαγή δικαστή στη δίκη, θεωρώντας πως ο συγκεκριμένος δικαστής μεροληπτούσε υπέρ της άλλης πλευράς.

Όπως καταγγέλλει  Πέτρος Κωνσταντίνου, της Ένωσης Ενάντια στο Ρατσισμό και της Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ)  κάθε μετανάστης καλείται τώρα να πληρώσει 360 ευρώ. Η Ένωση χαρακτηρίζει ρατσιστικά αυτά τα πρόστιμα, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαγραφούν».

Ο εκπρόσωπος των μεταναστών εργατών, Αρίφ Αχμάν, δήλωσε ότι έκαναν καταγγελία για το πρόστιμο στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη, «Συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου της και του είπαμε πως το πρόστιμο είναι ρατσιστικό».

 

«Τα παιδιά έφαγαν σφαίρες, δεν έχουν πληρωθεί τα λεφτά που τους χρωστάνε κι έρχεται και το πρόστιμο τώρα. Αυτό που μας είπε ο διευθυντής είναι ότι θα βοηθήσουν να ακυρωθούν αυτά τα πρόστιμα. Και μας είπε ότι είναι ντροπή που μας τα έστειλαν», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη για τους τραυματισμούς με καραμπίνα από επιστάτες των φραουλοχώραφων ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε αθωωθεί ενώ οι επιστάτες καταδικάστηκαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συνεργεία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες εκ παραλείψεως. Η καταδίκη τους είχε  ανασταλτικό χαρακτήρα και, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Tότε οι ποινές-χάδι είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις αλλά και ανακοίνωση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης που χαρακτήρισε την απόφαση "ντροπή".

Ο δικηγόρος, Μωυσής Καραμπεγίδης, είχε εκφράσει τότε την πρόθεση του να φτάσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Χάγη.

20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ελλάδα / Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου είχε εκφράσει σε πρόσφατες αναρτήσεις του τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πατέρα του, μοιραζόμενος τις δυσκολίες της υγείας που αντιμετώπιζε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Στην προκειμένη περίπτωση απλώς εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά την αίτηση εξαιρεσεως Δικαστή. Συγκεκριμένα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας στο άρθρο 21 ορίζει ότι αν υποβληθεί τέτοια αίτηση (εξαιρέσεως Δικαστή) και αυτή απορριφθεί, τότε καταδικάζεται ο αιτών στην πληρωμή των εξόδων που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 360 ευρώ. Αφού, λοιπόν, απορρίφθηκε η αίτηση εξαιρέσεως που υπέβαλαν οι μετανάστες κατά του Δικαστή, η καταδίκη στα έξοδα ήταν αναπόφευκτη. Το Δικαστήριο που δίκασε την αίτηση δεν μπορούσε να πει απορρίπτω μεν την αίτηση, αλλά δεν καταδικάζω στα έξοδα. Οι Δικαστές δεν δημιουργούν τους νόμους, απλώς τους εφαρμόζουν.
Ανεξαρτήτως της ουσίας της υπόθεσης, ο χαμένος μιας δικαστικής διαφοράς πληρώνει τα δικαστικά έξοδα. Δεν πρόκειται περί πρόστιμου και η ανακρίβεια του άρθρου δημιουργεί εντυπώσεις.
"ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε αθωωθεί ενώ οι επιστάτες καταδικάστηκαν για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συνεργεία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες εκ παραλείψεως. Η καταδίκη τους είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και, αφέθηκαν ελεύθεροι."Μήπως δεν το διάβασες μέχρι το τέρμα; Δεν έχασαν οι εργάτες για να πληρώσουν τα εξοδα.
Με συγχωρείτε όλοι εσείς που κριτικάρετε γνωρίζετε την δικογραφία; Ξέρετε την νομοθεσία; Έχετε δικαστική εμπειρία; Πώς πετάγεστε σαν τις πορδές; Να πείτε τι;Να κρίνετε τί; Δεν την γνωρίζω την υπόθεση έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές.
Καλά συγνώμη ο άλλος πυροβόλησε πόσους ανθρώπους και εσύ μου λες ότι έχεις εμπυστοσύνη στην δικαιωσύνη; Δεν χρειάζεται να είσαι δικηγόρος για να καταλάβεις ότι αυτό είναι λάθος νομίζω.
Αν έτσι λέει ο νόμος πρέπει να ακολουθηθεί, για κάποιο λόγο θα υπάρχει. Δεν είναι σωστό να θέλουμε να αλλάζουν οι νόμοι όταν δε μας αρέσουν.Το θέμα ωστόσο είναι ανθρωπιστικό και κοινωνικό για αυτό ας πάρει μια πρωτοβουλία η ΚΕΕΡΦΑ ή κάποιος άλλος να μαζέψουν τα χρήματα με δωρεές από την κοινωνία. Να δούμε και πόσο μας ενδιαφέρει το θέμα πραγματικά.
Πληρώνουμε ήδη φόρους για να λειτουργεί το δικαστήριο και άλλες υπηρεσίες που απονέμουν δικαιοσύνη. Επίσης τι νόμος πιστεύεις είναι αυτός που αφήνει κάποιον να τραυματίσει κάποιον άλλο και να την βγάλει καθαρή; Μήπως είσαι λίγο naive;
Αναφέρομαο στο θέμα του "προστίμου" λόγω αλλαγής δικαστή, όχι στην αθώωση και τις μικρές ποινές, τα οποία βεβαίως δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά για τη δικαιοσύνη.
"Δεν είναι σωστό να θέλουμε να αλλάζουν οι νόμοι όταν δε μας αρέσουν" (!)Έχεις υπόψη σου μήπως τι εστί νομοθετική εξουσία και ποια η δουλειά της; Ξέρεις μωρέ, εκείνες τις εκλογές που κάνουμε κάθε 4 χρόνια; Μήπως το κάνουμε ακριβώς για να αλλάξουμε τους νόμους που δε μας αρέσουνε; η μπα, είναι έτσι απλά για να αλλάζουν τα μούτρα στα τηλεπαράθυρα;
Σκέφτεσαι να ζητάει ο καθένας αλλαγή δικαστή όταν δεν του αρέσει η απόφαση χωρίς κόστος; Πολύ εύκολα εκφέρουμε γνώμη για πράγματα που δεν έχουμε ιδέα.
Έτσι. Και αν υπήρχε πραγματική δικαιοσύνη θα έπρεπε να αποζημιωσουν και τους οπλοφόρους αφεντικούς επειδή τόλμησαν να αιμοραγήσουν πάνω τους. Δηλαδή τι φταίνε οι φουκαράδες οι καραμπινοφόροι που πρέπει να καθαρίζουν αίματα τώρα; Ξέρεις πόσο δύσκολα βγαίνει το αίμα από τα ρούχα;
Καλά θα κάνει να πάει την Υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο δικηγόρος των μεταναστών. Είναι καιρός να θυμηθούμε ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ και "τοκογλύφοι". Κατά τα άλλα μια απαράδεκτη απόφαση από τους δικαστές. Ίσως να φταίνε οι μειώσεις στους μισθούς τους που δεν τους αφήνουν απερίσπαστους να απονείμουν δικαιοσύνη...