Το Δικαστικό Συμβούλιο επικύρωσε την εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για τον Νίκο Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis.
O κ. Μανιαδάκης είχε εμφανιστεί, νωρίτερα, ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου προκειμένου να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, υποστηρίζοντας παράλληλα το αίτημά του για ακύρωση της δίωξης σε βάρος του.
Ο καθηγητής κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και έχει τεθεί στο στόχαστρο των εισαγγελέων Διαφθοράς και για ενδεχόμενη διάπραξη και άλλων αδικημάτων.
Ο κ. Μανιαδάκης ερευνάται για την πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και για ενεργητική δωροδοκία. Οι εισαγγελείς ερευνούν επί της ουσίας αν ο καθηγητής έδωσε χρήματα σε συναλλαγές που συνδέονται με την υπόθεση.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως η πρώτη «ποινική εμπλοκή» του κ. Μανιαδάκη στην υπόθεση ήταν η αναφορά της μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» τον Νοέμβριο του 2017, η οποία στη συνέχεια ωστόσο ανακάλεσε τις καταγγελίες της κι ενώ μεσολάβησαν δύο καταθέσεις του μάρτυρα «Γιάννη Αναστασίου».
Ο καθηγητής πάντως ήδη μέσω του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε στην οποία αναφέρει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.
Όπως τονίζει στην ένστασή του, για την απαγγελία κατηγορίας δεν αρκεί η «ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό» μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Θέτει επίσης και νομικό θέμα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, υπό την οποία τελεί η δίωξη που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι του αποδόθηκε «εσφαλμένα».
Κατά την υπεράσπιση του κ. Μανιαδάκη δεν κατείχε την επίμαχη περίοδο δημόσιο αξίωμα καθώς ήταν «άτυπος σύμβουλος υπουργός».
σχόλια