Ζερεφός για κακοκαιρία: Τόσο σπάνια καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα

Χρήστος Ζερεφός: Με κατέλαβε δέος με το μέγεθος της κακοκαιρίας Daniel Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΤ
0

Για τις πρόσφατες κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα, μίλησε σήμερα ο Χρήστος Ζερεφός επισημαίνοντας ότι τον κατέλαβε δέος όταν είδε τον σχηματισμό της κακοκαιρίας Daniel, που άφησε πίσω της τόσες καταστροφές.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο μέγεθος της κακοκαιρίας Daniel, ενώ προειδοποίησε πως τόσο σπάνια καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα στο μέλλον.

«Με κατέλαβε δέος όταν είδα το μέγεθος της κακοκαιρίας Daniel και όταν είδα πως στήθηκε αυτό το ακραίο σύστημα όπου δύο βαρομετρικά χαμηλά την εμπόδιζαν να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να δώσει όλα αυτά τα φαινόμενα.

Δεν περίμενα ότι θα είχαμε επανάληψη αυτού του φαινομένου, ευτυχώς με μικρότερη αλλά σημαντική ένταση, σε μία καταιγίδα που θα μπορούσε να είναι τα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια, η οποία εξελίχθηκε έτσι λόγω της σημαντικότατης αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας παντού» σημείωσε ο καθηγητής. Παράλληλα αναφέρθηκε στη φετινή χρονιά, ως «ένα έτος με υπερθερμαινόμενες θάλασσες».

Ζερεφός: Ολοένα και συχνότερες τέτοιες κακοκαιρίες

Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για τις κακοκαιρίες Daniel και Elias για να μην σημειώνονταν τόσες καταστροφές, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε: «Αυτά έπρεπε να γίνουν όχι πυροσβεστικά, έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες, δηλαδή, τα λεγόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο βελτιωτικά δεν ήταν όπως βλέπουμε».

«Βέβαια θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλα τα έργα, φράγματα, κατασκευή γεφυρών κ.ο.κ., έπρεπε να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φαινόμενα που συμβαίνουν τώρα είναι φαινόμενα που συμβαίνουν πιο σπάνια» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας όμως ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τέτοιου είδους φαινόμενα θα γίνονται συχνότερα.

«Επομένως πιστεύω πως μέσα σε αυτές τις 15 ημέρες δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Θα πρέπει από την επόμενη της υποχώρησης των υδάτων να αρχίσει ένα τεράστιο, γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης ολόκληρης της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το έχω πει πάρα πολλές φορές», συμπλήρωσε ο Χρήστος Ζερεφός.

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικής επισήμανε πως «όλοι οι κλιματολογικοί υπολογισμοί και όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης αλλά και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνουν».

Επιπλέον, η δυσοίωνη πρόβλεψη, όπως σημείωσε, είναι πως «μετά το 2050-2060 δυστυχώς ό,τι και να κάνουμε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Γι' αυτό φωνάζουμε».

Ο καθηγητής επισήμανε πως η Μεσόγειος είναι στο «κόκκινο» και όπως τώρα περιοχές όπως η Θεσσαλία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον σε όλη τη Μεσόγειο. «Δεν είμαστε μόνοι. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και στην Ισπανία, την Τουρκία και τη Λιβύη».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM