«Η κλιματική κρίση ήρθε» επεσήμανε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στις φωτιές που μαίνονται για μέρες στη χώρα.
«Το 2023 θα το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012» σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός και εξήγησε πως ο αριθμός των ημερών με ακραίες συνθήκες ανέμων και καύσωνα αυξάνεται.
«Πάντοτε είχαμε καύσωνες, οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας και οι επιπτώσεις μειώνονταν από τα μελτέμια» εξήγησε.
Αφού αναφέρθηκε στον καύσωνα του 1987, όταν είχαμε 3.000 θύματα θερμοπληξίας στην Ελλάδα, σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια αυξήθηκαν οι μέρες με επίπεδο επικινδυνότητας (σ.σ. ο συνδυασμός αέρα με καύσωνα) αλλά και ευνοήθηκαν οι συνθήκες για εκδήλωση και διάδοση φωτιών.
«Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο να χάσουμε το μισό ύψος βροχής στην Ελλάδα φέτος, χάσαμε το μισό νερό, και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» ανέφερε και στάθηκε ειδικότερα στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Απαντώντας σε όσους αναφέρουν πως τα ακραία φαινόμενα προκαλούνται λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, επεσήμανε πως «ακόμα δεν έχει φτιαχτεί, φτιάχνεται».
«Δεν είναι η αιτία, αντίθετα υπάρχει μία υπερθέρμανση στις ΗΠΑ και τη Μεσόγειο, που δεν μπορούμε να την πιστέψουμε» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για πελώριες αλλαγές.
«Καλούμαστε να προσαρμοστούμε, να τις αντιμετωπίσουμε» συμπέρανε.
Χρήστος Ζερεφός: «Οι φωτιές φτάνουν σε ύψος ενός χιλιομέτρου»
Αναφερόμενος στις φωτιές, επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν: φτάνουν σε μεγάλα ύψη.
«Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν το 1 χιλιόμετρο υψόμετρο, αυτό δεν το είχαμε στο παρελθόν, έφταναν τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά που φάνηκε ότι μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν (σ.σ. τα 500 μέτρα) έγινε στην Πελοπόννησο το 2007». Τότε, υπενθύμισε, είχαμε «φοβερούς ανέμους» 150χλμ/ώρα, επί πέντε ημέρες.
«Η κλιματική κρίση οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών που εφαρμόζουμε, όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες της Μεσογείου».
«Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εάν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» κατέληξε.